UKC: Uskoro otvaranje prve banke humanog mlijeka u Srpskoj

Srna
UKC: Uskoro otvaranje prve banke humanog mlijeka u Srpskoj

BANjALUKA - U završnoj fazi je većina građevinskih radova na adaptaciji i opremanju prostora Banke humanog mlijeka i polikliničkog dijela Klinike za dječije bolesti na Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske u Banjaluci, rečeno je Srni iz UKC-a.

Na prostoru od 800 metara kvadratnih završeni su radovi na mašinskoj fazi /klimatizacija, ventilacija i grijanje/, te na elektro instalacijama, rečeno je iz UKC-a.

"Postavljene su unutrašnja i vanjska stolarija, urađeni novi pregradni zidovi. Trenutno se izvode molerajski radovi i za kraj ostaju podovi i unošenje namještaja i opreme", dodali su iz UKC-a.

Početkom septembra trebalo bi da to bude finalizovano, rečeno je iz UKC-a. Iz UKC-a su istakli da vrijednost projekta prve Banke humanog mlijeka u Republici Srpskoj i odvajanja polikliničkog od stacionarnog dijela Klinike za dječije bolesti iznosi 1.500.000 KM, od čega je 676.734 KM prikupljeno za Banku humanog mlijeka.

Sredstva za pokretanje prve Banke humanog mlijeka u Srpskoj prikupljana su 2020. godine u okviru 11. humanitarne akcije "S ljubavlju hrabrim srcima", koja je organizovana pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović.

Banka humanog mlijeka od ogromnog je značaja, jer će svim prijevremeno rođenim bebama, a njih je u Republici Srpskoj godišnje oko 350, pomoći da izrastu u zdravu djecu. Ovakve banke već postoje u Srbiji i Hrvatskoj.  

 

 

 

Belinda Karlajl: Tiha patnja muškaraca osamdesetih danas izgleda ovako FOTO

Osamdesetih godina fascinirala je muškarce svojom lepotom, ali čini se da je sada u potpunosti zaboravljena.

Pevačica Belinda Karlajl (63) stekla je slavu kao članica ženskog pop benda The Go-Go's, za koji se smatra da je jedan od najuspešnijih ženskih bendova svih vremena i prva grupa čije su članice pisale svoje pesme i svirale svoje instrumente.

Posle raspada grupe 1985. Belinda je započela uspešnu solo karijeru hitovima Mad About You, Heaven Is a Place on Earth, I Get Njeak, Circle in the Sand, Leave a Light On, Summer Rain...

Njen privatni život obeležili su poroci i problematično ponašanje, o čemu je svojevremeno govorila za Gardijan: "Posle tri decenije zavisnosti od kokaina dobro je da nisam mrtva. Trebalo bi da izgledam kao fantom iz opere, samo sa dve rupe na licu. Ja volim da kontriram po prirodi i verujem da je moja zavisnost bila posledica toga. Uvek sam htela da budem loša devojčica. Volela sam one opskurne filmove o narkomanima, zbog kojih sam još više želela da se drogiram. Jednostavno sam rođena takva", rekla je.

Sa 47 godina je prestala da se drogira, pije i puši i okrenula se meditaciji i budizmu.

Uprkos raznim krizama, uspela je da ostane u braku sa političarem i filmskim producentom Morganom Mejsonom već 35 godina, sa kojim ima sina Džejmsa.

Danas, Belinda je posvećena solo karijeri. Ona i dalje nastupa širom sveta i mnogi je hvale zato što nije odustala od muzike.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana