UKC Srpske: Dvodnevni kurs o kardiopulmonalnoj reanimaciji

Srna
UKC Srpske: Dvodnevni kurs o kardiopulmonalnoj reanimaciji

BANjALUKA - U Urgentnom centru Univerzitetskog centra (UKC) Republike Srpske organizovan je dvodnevni kurs napredne i neposredne kardiopulmonalne reanimacije za ljekare i tehničare UKC-a, s ciljem formiranja timova ljekara i tehničara koji mogu na vrijeme da prepoznaju rane kritične znakove bolesti, kao i da u slučaju neposredne životne opasnosti bude pružena odgovarajuća pomoć.

Učesnici kursa, koji je organizovan u okviru obilježavanja 27. maja - Evropskog dana urgentne medicine, jesu specijalizanti urgentne medicine, kardiologije, interne medicine, infektologije, mladi ljekari koji učestvuju u inicijalnom zbrinjavanju hitnih pacijenta u UKC-u.

Osim njih, na kursu neposredne životne reanimacije učestvuju medicinski tehničari koji rade u Urgentnom centru.
Iz UKC-a Republike Srpske je saopšteno da ovaj kurs predstavlja nastavak kontinuirane medicinske edukacije ljekara i tehničara pod pokroviteljstvom te ustanove.

Predavači na kursu su instruktori iz UKC-a Slavko Rolih i Jovana Jevđić, a gosti i učesnici na kursu su i ljekari iz Resuscitacionog saveta Srbije. Ovakve vrste edukacije se odvijaju u saradnji sa ERC-om  a polaznici dobijaju međunarodne sertifikate.

U saopštenju se navodi da je trauma veoma značajan uzrok smrti i invaliditeta, naročito kod radno sposobnih osoba mlađe životne dobi.

Zbog toga je za specijalizante hirurških grana medicine, anestezije i urgentne medicine planirano predavanje o inicijalnom tretmanu traumatizovanih osoba, dijagnostičkim mogućnostima i preporukama za nadoknadu tečnosti i transfuziji.

Medicinski tehničari iz Urgentnog centra demonstriraće postupak trijaže povrijeđenih, sa naglaskom na postupak u slučaju masovnih nesreća.

Za sutra je predviđeno predavanje o temi zbrinjavanja traumatizovanih pacijenata na ranom hospitalnom nivou.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana