UKC RS pruža veliku podršku dojiljama

Srna
UKC RS pruža veliku podršku dojiljama

BANjALUKA - Univerzitetski klinički centar (UKC) Republike Srpske ističe važnost dojenja i napominje da UKC pruža veliku podršku dojiljama u Srpskoj, saopšteno je iz UKC-a povodom Međunarodne sedmica dojenja.

U saopštenju se podsjeća da je Klinika za ginekologiju i akušerstvo prije tri godine u okviru UNICEF-ovog projekta akreditovana kao "Bolnica-prijatelj beba".

Babica u Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC Srpske Gordana Bednaš rekla je da je dojenje temelj za psihički, fizički, imunološki i svaki drugi razvoj, dodajući da medicinsko osoblje već u prvom satu nakon poroda stavljaju bebu na majčinu dojku.

"To je vrlo važno, jer beba ostavlja svoj trag i miris na dojkama i ona ih kasnije traži. Mnogo je uspješnije dojenje otkako je uvedena praksa stavljanja bebe na dojku prvi sat nakon poroda", navela je Bednašova.

Ona je dodala da oba roditelja trebaju učestvovati, jer dok otac pomaže majci, beba se u tom periodu vezuje i uz oca.

Prema njenim riječima, prednosti dojenja su ogromne.

Svjetska alijansa za podršku dojenju inicirala je ovu kampanju kako bi se intenzivirale aktivnosti na zaštiti, promociji i podršci dojenju, a svake godine pažnja je usmjerena na različite teme od značaja za dojenje.

Majčino mlijeko je potreba svakog novorođenčeta, odojčeta i djeteta do navršene druge godine, ne samo sastav, već je i količina mlijeka prilagođena uzrastu djeteta i njegovim potrebama i zato majčino mlijeko predstavlja standard ishrane, dodaje se u saopštenju.

Majčino mlijeko sadrži sve što je potrebno za fizički, psihički, socijalni, emocionalni i saznajni razvoj, razvoj svih čula (vid, miris, sluh, dodir, ukus) i inteligencije, govora i jezika, i štiti od mnogih infekcija i alergija.

Međunarodne sedmica dojenja obilježava se od 1. do 7. avgusta, a u znaku je poruke "Zaštita dojenja: zajednička odgovornost".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana