Ujić: Zabrinjavajuća agresivnost ilegalnih migranata

Srna
Ujić: Zabrinjavajuća agresivnost ilegalnih migranata

Sarajevo - U BiH se trenutno nalazi oko 6.000 ilegalnih migranata i posebno zabrinjava njihova sve veća agresivnost jer se ponašaju nasilnički i prema ovlaštenim službenim osobama, rekao je direktor Služba za poslove sa strancima Slobodan Ujić.

“Dosta ih koristi drogu i alkohol. U prošloj godini smo imali štetu višu od 250.000 KM u našem Imigracionom centru. Tu su bila lica koja su uništavale cjelokupan inventar. Ne slažem se s pričom da se migrante ne može procesuirati, tužilaštvo to mora raditi”, rekao je Ujić.

On je napomenuo da vremenske prilike ove sedmice smanjile priliv migranata, ali će s poboljšanjem vremena njihov broj ponovo rasti, a samo u Unsko-sanskom kantonu broj migranata prije dva dana iznosio je 3.332, prenosi “Kliks”.

Prema njegovim riječima, u očekivanju ljetne sezone Ministarstvo bezbjednosti BiH i Granična policija su na osnovu operativnog plana tražili dodatne snage na obezbjeđenju granice sa Srbijom i Crnom Gorom, za mjesta kuda najviše prolaze ilegalni migranti.

“Ako nadležne institucije uspiju uraditi taj dio posla, prvo obezbijediti sredstva, mislim da se možemo zaštititi. Podaci iz prva četiri mjeseca govore da, u odnosu na isti period prošle godine, imamo dvostruko veći broj ilegalnih migranata”, zaključio je Ujić.

On je rekao da je najteži zadatak Službe za poslove sa strancima kroz biometrijske podatke utvrđivanje identiteta i države iz kojih dolazi svaki od ilegalnih migranata, jer 99 odsto tih ljudi sa sobom nema nikakav dokument.

“Čitam u novinama da nas krive za smještajne kapacitete, a mi tu nemamo apsolutno nikakve nadležnosti. Mi tu nemamo ni finansijske mogućnosti, osim što imamo Imigracioni centar kapaciteta 100 mjesta i koji je stalno na gornjoj granici. Dužni smo s državama iz regiona raditi readmisiju, odnosno primiti strance koji su s naše teritorije ilegalno ušli u, naprimjer, Hrvatsku”, pojasnio je Ujić.

Ključna uloga Službe, dodao je on, je i bezbjednosni aspekt, jer se nakon uzimanja biometrijskih podataka i upoređujući ih s dostupnim bazama podataka pokušava utvrditi koja lica mogu predstavljati prijetnju.

Ujić je rekao da se ta lica kasnije izoluju, stavljaju pod nadzor i protjeruje iz BiH.

“Mi smo pomogli Unsko-sanskom kantonu kad je bilo najteže, stavljajući pod nadzor u Imigracioni centar stotinjak kriminogenih osoba koje su stalno pravile krivična djela, a tužilaštvo ih nije procesuiralo. Međutim, mi ih ne možemo dugo držati ako tužilaštvo ne vodi postupak protiv njih”, rekao je Ujić.

On je istakao da je Služba za poslove sa strancima dobila sredstva iz budžeta kao da nema migrantske krize.

“Ista sredstva smo dobili kao prije tri godine, kad nije bilo migranata kod nas, kad nam nije trebalo 15 vozila, kad nam nije trebalo tone i tone nafte. Sad nam je potrebno najmanje još 50 inspektora za strance, a u ove četiri godine smo dobili odobrenje za prijem samo 14 ljudi”, rekao je Ujić.

On je naveo da je danas za dva dana priliv migranata kao što je prije migrantske krize bio za godinu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana