UIO: Projektovan pad prihoda za dva odsto

Srna
UIO: Projektovan pad prihoda za dva odsto

BANjALUKA - Projektovani iznos neto naplate prihoda od indirektnih poreza u BiH za ovu godinu iznosi 6,41 milijardu KM ili manje za dva odsto nego u prošloj godini, navodi se u biltenu Odjeljenja za makroekonomsku analizu Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH.

 

Projektovan je pad prihoda u apsolutnom iznosu od 127,6 miliona zbog negativnih efekata uzrokovanih virusom korona. Najznačajnije učešće u prihodima od indirektnih poreza ima PDV, koji je za ovu godinu projektovan u visini od skoro četiri milijarde KM ili manje za 1,9 odsto od njegove naplate u prošloj godini.

Do projekcije ove visine došlo se na osnovu podataka o naplati prihoda za prvi kvartal, projektovanih negativnih efekata krize uzrokovane pandemijom virusa korona i projekcija kretanja potrošnje, uvoza i izvoza u ovoj godini.

Projektovani iznos ukupnih prihoda od akciza za ovu godinu je 1,51 milijarda KM ili manje za 1,2 odsto od ostvarenja naplate iz prošle godine. Kod prihoda od carina takođe je projektovan manji iznos u ovoj godini od njihove naplate iz prošle godine za 2,5 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana