Ugostitelji ne mogu sami podnijeti teret krize

Marijana Miljić Bjelovuk
Ugostitelji ne mogu sami podnijeti teret krize

BANjALUKA - Ugostitelji u Srpskoj uputili su na adresu premijera RS Radovana Viškovića prijedlog da za vrijeme zabrane rada kafića i restorana iz republičkog budžeta bude isplaćeno 80 odsto bruto plate radnicima, a da preostalih 20 da ide na teret poslodavca.

Udruženje radnika ugostiteljstva i turizma RS traži i da budu otpisane rate radnika i privrednika za vrijeme zabrane rada zbog virusa korona, kao i dodatna tri mjeseca nakon toga u kojima bi stvorili ponovni profitni obrt.

- Tražimo i da nas oslobode plaćanja svih parafiskalnih nameta, kao i kirije i poreza na zakup, te naknade za zauzimanje javne površine za vrijeme zabrane rada - naveli su u udruženju.

Na adresu Vlade RS proslijedili su i zahtjev da budu oslobođeni plaćanja poreza na dobit za 2019. kao i od plaćanja akontacije poreza na dobit za 2020. godinu s pretpostavkom da tokom ove godine neće ni biti dobiti za većinu mikro i malih preduzeća.

Ugostitelji i turistički radnici smatraju da treba da bude napravljena nova strategija razvoja turizma za 2020. godinu, te da se novac koji bude prikupljen u Fond za zaštitu privrede RS usmjeri u sektor ugostiteljstva i turizma kao najviše pogođenu granu privrede.

- Srpska treba da stane iza nas. Mi ne možemo da platimo radnike. Niko od radnika u ugostiteljstvu i turizmu neće otpuštati radnike, ali tražimo da RS učestvuje u sufinansiranju isplate plate za vrijeme zabrane rada. Ako hitno ne preuzmu mjere o pitanju isplate plata i drugih mjera, radnici će ostati bez posla, a većina nas će odjaviti djelatnost - rekao je predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma RS Željko Tatić koji ističe da resorno ministarstvo i Savez sindikata RS kao krovne institucije nisu izašli sa prijedlozima za rješavanje problema.

Takođe, Udruženje hotelijera i restorana u BiH uputilo je molbu nadležnima da im pomognu kako bi bili smanjeni gubitak radnih mjesta i gušenje privrednih subjekata.

U problemima su i privrednici iz ostalih sektora, jer pojedini gube poslove sa inostranim partnerima, rade sa smanjenim kapacitetom ili su primorani da stave ključ u bravu. Tako je kotorvaroška fabrika obuće “Sportek” obustavila rad i oko 1.800 radnika poslala kućama na prinudnu pauzu od najmanje 14 dana koje će im voditi kao kolektivni godišnji odmor.

- Potrebno je u najkraćem roku kreirati mjere za podršku privrednicima koji imaju probleme u poslovanju zbog virusa korona, a koje će se odnositi na april. Privrednici što prije treba da znaju na koju vrstu podrške mogu da računaju - rekao je portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević i dodao da mjere od strane nadležnih treba da budu stavljene u zvaničnu formu.

Suspenzija carina

Spoljnotrgovinska komora BiH pozvala je privrednike da dostave svoje prijedloge za uvrštavanje proizvoda na listu tarifnih brojeva za odluku o suspenziji carina za narednu godinu. Prijedloge mogu dostaviti firme koje za potrebe proizvodnje uvoze određenu sirovinu ili repromaterijal iz zemalja sa kojima BiH nema potpisane trgovinske sporazume, a da istovremeno u zemlji ne postoji proizvodnja takve sirovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana