Ugostitelji, muzičari i roditelji okupljanjem izrazili nezadovoljstvo uvedenim mjerama

Anadolija
Ugostitelji, muzičari i roditelji okupljanjem izrazili nezadovoljstvo uvedenim mjerama

BANjALUKA - Ispred zgrade Gradske uprave u Banjaluci danas se okupilo nekoliko desetina građana kako bi izrazili nezadovoljstvo mjerama koje je Republički štab za vanredne situacije donio radi sprečavanja širenja virusa korona na području Republike Srpske.

Među okupljenima bili su oni koji su nezadovoljni ograničavanjem rada ugostiteljskih objekata na period od šest do 22 časa, članovi bendova koji su nezadovoljni zabranom izvođenja muzike uživo u ugostiteljskim objektima te roditelji koji smatraju da nema potrebe za obustavom nastave u školama.

Predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma u RS Željko Tatić smatra da oni koji donose odluke treba da razmišljaju i o ekonomskom aspektu mjera, da dosta ljudi koji ostaje bez posla i da je pitanje da li će oni imati sredstava da prežive ovu zimu.

- Na vidimo razlog za skraćenje radnog vremena ugostiteljskih objekata, a sa smanjenjem radnog vremena od 1. novembra više od 20 odsto ugostitelja u Banjaluci će da ostane bez posla - kazao je Tatić navodeći da žele da im vlasti dozvole da rade i da im ne ogrničavaju rad.

Na pitanje da li je udruženje organizovalo proteste odgovorio je da nije nego da je grupa nezadovoljnih građana pozvala druge nezadovoljne građane.

Stanko Đurić, iz jednog od banjalučkih bendova pita se zašto i muzičari ne mogu da rade do 22 časa do kada rade ugostiteljski objekti i pita se da li postoji mogućnost da se mjere prilagode i njima koji žive od toga. Naglasio je da nemaju nikakve prihode.

- Ovdje sam sa nešto malo roditelja koji su čuli za ovaj protest da iskažemo nezadovoljstvo sa obustavom nastave za šta nema nikakvog razloga jer djeca nisu ugrožena u epidemiji što podaci širom svijeta pokazuju - rekao je Nemanja Vujičić, roditelj dvojice dječaka od kojih je jedan prvačić.

Kaže da se u dvije "Fejsbuk" grupe okupilo oko 13.000 roditelja koji se ne slažu sa odlukom o obustavi nastave.Smatra da bi bilo dobro dati priliku roditeljima koji su spremni da preuzmu rizik za koji smatraju da je izuzetno mali i prihvatljiv, da njihova djeca idu u škole jer se pokazalo da je gubitak nastave skoro pa nenadoknadiv.

- Ja želim da moje dijete ide u školu jer ima pravo da ide u školu, pravo na školovanje, ne želim da nosi maske jer nema potrebe. Ispalo je da je škola jedino mjesto gdje se djeca mogu zaraziti. Mi većina roditelja radimo istu tu bolest možemo da donesemo djetetu sa posla zbog čega onda da moje dijete ne ide u školu i ima normalno školovanje, druženje sa drugarima - rekao je Vujičić.

Republički štab za vanredne situacije na sjednici održanoj u nedjelju donio je odluke kojima se do 1. novembra ograničava rad ugostiteljskih objekata i prekida izvođenje nastave u objektima osnovnih i srednjih škola.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana