Učetvorostručen broj pacijenata na respiratoru

Milijana Latinović
Učetvorostručen broj pacijenata na respiratoru

BANjALUKA - Virus korona sve više uzima maha u Republici Srpskoj, što potvrđuje podatak da je i dalje mnogo onih koji u borbi za dah trebaju terapiju kiseonikom, a za tri mjeseca učetvorostručen je broj pacijenata na respiratorima.

Samo u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS polovinom avgusta na kiseoničkoj maski bilo je 16 pacijenata, a na izmaku novembra taj broj je skočio na 168 od ukupno 439 hospitalizovanih.

Da je sve više onih sa teškom kliničkom slikom u devetom mjesecu epidemije potvrđuju u bolnicama širom Srpske, u kojima se ljekari nadljudskim naporima bore da pomognu oboljelima, ali s obzirom na to da mnogi već godinu dana nisu koristili ni dana odmora, snaga ih izdaje i pitanje je do kada će izdržati ovaj pritisak.

Direktor zvorničke Bolnice Ivan Popović kaže za "Glas Srpske" da je situacija veoma teška i neizvjesna.

- U "kovid" odjeljenju je 47 pacijenata, od toga pet na respiratoru. Veliki je broj pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom i, nažalost, među onima koji dođu do respiratora sve je više mladih - rekao je Popović, dodavši da se osjeti veliki premor kod medicinskog osoblja, koje je na izmaku snage.

U bijeljinskoj Bolnici "Sveti vračevi" od 100 hospitalizovanih i dalje je dvije trećine pacijenata sa teškom kliničkom slikom, a 22 bolesnika su na respiratoru.

Pomoćnik direktora za medicinske poslove u bolnici u Trebinju Stanko Buha ističe za "Glas Srpske" da je nedostatak kadra i dalje najveći problem te zdravstvene ustanove u borbi protiv korone.

- Imamo 114 pacijenata na "kovid" odjeljenju, od toga dva na respiratoru. Situacija je i dalje teška jer nemamo kadra, a naši apeli prolaze gotovo nezapaženo. Svega tri ljekara sa biroa za zapošljavanje su se odazvala našem apelu, a od 21 medicinske sestre, njih četiri su se javile - rekao je Buha i dodao da proširuju kapacitete unutar bolnice.

Predsjednik Tima za praćenje sprovođenja mjera Republičkog štaba za vanredne situacije u Srpskoj Nenad Stevandić rekao je da je relativno stabilan broj pacijenata na bolničkom liječenju, ali je povećan broj oboljelih kojima je potreban kiseonik, zbog čega se bolnice reorganizuju i sve raspoložive prostore pretvaraju u "kovid" odjeljenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana