Učenici trčali kros da podignu svijest o dijabetesu kod djece

Srna
Učenici trčali kros da podignu svijest o dijabetesu kod djece

TREBINjE- Više od 480 učenika trebinjskih škola trčalo je danas "kros protiv dijabetesa" s ciljem da se podigne svijest o sveprisutnijoj pojavi ove bolesti kod školske djece.

Tradicionalnu humanitarnu manifestaciju "11. trebinjski kros protiv dijabetesa" organizovalo je gradsko Udruženje dijabetičara u kojem su izrazili zabrinutost jer je dijebetes u porastu iz godine u godinu.

Predsjednik Udruženja dijabetičara Nada Bijedić rekla je novinarima da su ovo načini preventivnih mjera, da se dijabetes tipa jedan ne može spriječiti, ali može dijabetes tipa dva, kao i gojaznost.

"Fizičko vaspitanje u osnovnim školama je prvi i najvažniji predmet jer je zdravo dijete prioritet", istakla je Bijedićeva.

Ona je dodala da Udruženje okuplja djecu oboljelu od dijabetesa iz Trebinja i ostalih opština istočne Hercegovine, te da imaju oko 29 članova.

Načelnik Odjeljenja za kulturu, porodicu, sport i obrazovanje Slađana Skočajić rekla je novinarima da Gradska uprava pruža podršku porodicama i djeci koja su oboljela od dijabetesa tipa jedan, jer tako pomažu da ova djeca ne obolijevaju od svih pratećih bolesti od dijabetesa.

Trebinjski kros protiv dijabetesa, trebalo je da se održi 14. novembra kada se obilježava Svjetski dan borbe protiv dijabetesa, ali je odgođen za danas zbog kiše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana