Učenici sa Balkana mogu besplatno upisati srednje škole u Turskoj

Anadolija
Foto: Anadolija

SARAJEVO– Učenici iz šest balkanskih zemalja po završetku osnovne škole od ove godine mogu besplatno i uz osiguran smještaj, stipendiju, zdravstveno osiguranje i druge pogodnosti pohađati srednje škole u Republici Turskoj.

Ministarstvo obrazovanja i Ministarstvo kulture i turizma Turske te Direkcija za dijasporu i srodne zajednice Republike Turske (YTB) potpisali su protokol kojim je učenicima sa Balkana omogućeno da pohađaju neku od sedam srednjih škola u Turskoj.

“Ovaj program je kreiran za učenike iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, samoproglašenog Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije. Učenici iz ovih zemalja će moći u šest turskih gradova upisati sedam srednjih škola. To su Međunarodne srednje škole Anadolu u Ankari, Balikesiru, Bursi, Konji, Ordu i dvije škole u Istanbulu“, rekao je za Anadoliju savjetnik za obrazovanje pri Ambasadi Republike Turske u Sarajevu Faruk Berat Akčešme.

Akčešme je pojasnio da se radi o renomiranim srednjim školama iz oblasti prehrambenih tehnologija (Ankara), rudarskih tehnologija (Balikešir), tehnologije mašinskog dizajna (Bursa i Istanbul), tehnologije obnovljive energije (Istanbul – Bešiktaš), tehnologije industrijske automatizacije (Konja) i elektrotehnike i elektronike (Ordu).

Ove srednje škole u Turskoj mogu upisati svi učenici koji su završili osnovne škole u ovih šest balkanskih zemalja. Tu priliku imaju učenici koji su rođeni poslije 1. januara 2006. godine i koji nisu državljani Turske i čiji roditelji nemaju dvojno državljanstvo koje uključuje tursko.

“Važan je i dosadašnji uspjeh učenika i preferiramo da to budu učenici koji su osnovnu školu završili sa najmanje 70 poena u sistemu ocjenjivanja na sto bodova. Takođe, ovo se odnosi na učenike koji su osnovnu školu završili prije ne više od dvije godine“, kazao je Akčešme.

Rok za prijavu učenika je do 20. jula. Nakon preliminarne evaluacije, prijavljeni će pristupiti prijemnom ispitu u pisanoj i usmenoj formi. Pisani test održat će se 27. jula i sadržavaće ukupno 50 pitanja iz oblasti opšteg znanja, opšte kulture, logičkog rasuđivanja, matematike i prirodnih nauka. Usmeni razgovor sa učenicima održat će se 28. i 29. jula.

Rezultati ispita će biti objavljeni 1. avgusta, a nova školska godina u Turskoj počinje 12. septembra, za kada je planiran i odlazak balkanskih učenika koji budu primljeni u škole.

“U okviru ovog obrazovnog programa učenicima je osiguran besplatan smještaj, koji je u okviru ovih renomiranih škola. Osigurana je i stipendija u iznosu od 750 turskih lira koje će učenici primati tokom svih 12 mjeseci u godini. Učenici će imati i zdravstveno osiguranje, što takođe osigurava YTB, baš kao i avionsku kartu za odlazak u Tursku i povratak nakon završetka škole. Učenici će tokom školovanja moći besplatno pohađati i kurseve koji im budu potrebni“, rekao je Akčešme.

On je kazao da je YTB ranije kreirao online platformu za strane studente koji se školuju u Turskoj i da će ta platforma biti korištena i za potrebe prijave balkanskih učenika koji žele iskoristiti ovaj program i srednju školu upisati u Turskoj.

“Nastava u školama će biti na turskom jeziku, pa je za učenike koji ne znaju turski predviđeno da godinu dana uče jezik, a potom i započnu četverogodišnju srednju školu koju upišu“, kazao je Akčešme.

Zainteresirani učenici se trebaju registrovati na internet stranici https://tbbs.turkiyeburslari.gov.tr, a potom će dobiti potrebne dodatne informacije.

Detaljne informacije dostupne su na stranici http://saraybosna.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2022_07/07125156_UluslararasY_EYitim_ProgramY_KapsamYndaki_Mesleki_ve_Teknik_Anadolu_Liselerine_OYrenci_AlYmY_KYlavuz_2022.pdf

Zainteresovani sva dodatna pitanja mogu poslati na mejl [email protected] ili se obratiti Uredu savjetnika za obrazovanje u Ambasadi Republike Turske u Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana