U Zvorniku oboljelo i četvrto dijete iz iste porodice

Milijana Latinović
U Zvorniku oboljelo i četvrto dijete iz iste porodice

Zvornik - Epidemija morbila u Zvorniku se ne stišava, a zdravstvenim ustanovama u tom gradu prijavljeno je da je od malih boginja oboljelo i četvrto dijete iz iste porodice.

Potvrdila je to juče za “Glas Srpske” načelnica Dječjeg odjeljenja u Bolnici Zvornik Željka Popović naglasivši da nijedno oboljelo dijete nije bilo vakcinisano.

- Ovaj posljednji slučaj koji je prijavljen je djevojčica mlađa od šest godina koja se ambulantno liječi. Sva oboljela djeca su iz iste porodice. Slučaj je prijavljen u utorak. Koliko znamo, u toj porodici odrasta još jedna djevojčica, tako da očekujemo da i ona u idućih nekoliko dana dobije simptome, jer ta djeca, nažalost, nisu vakcinisana - istakla je Popovićeva. 

Epidemija malih boginja u Zvorniku proglašena je 18. aprila, nakon što su oboljela tri dječaka iz iste porodice, uzrasta između osam i deset godina. Prvi dječak koji se razbolio donio je virus iz doma u Sarajevu, a s obzirom na to da je bio u veoma lošem stanju, upućen je na liječenje u Univerzitetski klinički centar RS u Banjaluci.

U Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske naveli su za “Glas Srpske” da je od početka godine prijavljeno 12 oboljelih od morbila.

- Od ukupnog broja oboljelih, četiri pacijenta su iz Istočne Ilidže, tri iz Zvornika, po dva iz Banjaluke i Dervente, te jedan iz Pala - naveli su u Institutu za javno zdravstvo.

Naglasili su da pad kvaliteta kolektivnog imuniteta i porast broja osjetljivih osoba predstavljaju prijetnju od ponovnog epidemijskog javljanja bolesti.

U Institutu za javno zdravstvo ranije su istakli da je, s obzirom na to da je obuhvat MRP vakcinom posljednjih godina u Srpskoj bio niži od neophodnih 95 odsto, potrebno intenzivirati mjere za sprečavanje širenja bolesti. Prema programu obavezne vakcinacije u Srpskoj, MRP vakcina daje se djeci u dvije doze, sa navršenih 12 mjeseci i sa šest godina, odnosno pred upis u osnovnu školu.

Male boginje

Male boginje ili morbile su virusno, zarazno oboljenje koje uglavnom pogađa djecu. Inkubacija kod morbila je ustaljena i traje 10 ili 11 dana. U nekim slučajevima, ukoliko bolest uznapreduje, može doći do jake upale pluća i mozga. 

* Simptomi bolesti

slabost

malaksalost

groznica

upala sluzokože disajnih organa

osip

visoka temperatura

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana