U vodoprivredu se sliva 54 miliona KM

Anita Janković Rečević
U vodoprivredu se sliva 54 miliona KM

BANjALUKA - Uprkos pandemiji virusa korona Republika Srpska nastavlja dosadašnji tempo ulaganja u vodoprivredu, a vrijednost planiranih projekata u ovoj godini premašuje 54 miliona KM.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kažu da su u ovoj godini planirana preostala ulaganja iz kredita Evropske investicione banke (EIB) od 55 miliona evra i to za uređenje rijeke Miloševice u Prijedoru, uređenje riječnih obala u Čelincu i Jezeru, regulacije rijeke Zeleni Jadar u Milićima, te rehabilitacije pumpnih stanica na rijeci Savi a vrijednost tih radova je oko 16 miliona maraka.

- Ove godine započinje se i sa realizacijom mjera iz dodatnih oko 37 miliona KM kredita EIB-a. Iz Fonda solidarnosti su planirana ulaganja od 1,35 miliona maraka za uređenje dijela Majevičkog obodnog kanala i sanacije i regulacija dijela vodotoka Lukavac u Bijeljini. Biće nastavljeni i radovi na mjerama i projektima započetim u prethodnom periodu - ističu u Ministarstvu poljoprivrede. Navode da su toku brojne aktivnosti u domenu nestrukturnih mjera čija je vrijednost veća od 10 miliona evra.

-  Radi se na izradi mapa opasnosti i mapa rizika od poplava za RS, FBiH i Brčko distrikta. Tu je i izrada prognoznih modela na svim riječnim slivovima, izrađen je prvi plan upravljanja poplavnim rizikom u Srpskoj na Vrbasu i pritokama, a u planu je da do kraja 2021. godine imamo Plan upravljanja poplavnim rizikom za RS - kazuju u Ministarstvu poljoprivrede.

Dodaju da je Srpska nakon raspada bivše Jugoslavije naslijedila na upravljanje i održavanje više od 80 odsto razvijenih vodoprivrednih sistema BiH koji zahtijevaju velika ulaganja u održavanje, obnovu i dalji razvoj, naglašavajući da vrijednost završenih, aktivnih i planiranih  projekata u oblasti vodoprivrede dostiže 216 miliona maraka. 

U Ministarstvu poljoprivrede ističu da je Vlada RS nakon poplavnih događaja 2010. godine pokrenula proceduru zaduženja po niskim kamatama i uz veći omjer grant sredstava da bi se zapušteni vodoprivredni objekti doveli u potpuno funkcionalno stanje i podigao stepen zaštite.

- Prema finansijskom ugovoru, EIB nam je obezbijedila prvi kredit od 107,57 miliona KM i Fondovi EU za tehničku pomoć 7,82 miliona maraka. Kroz projekat Fonda solidarnosti obezbijeđeno je 24,5 miliona maraka te su realizovane mjere u 21 opštini. Svjetska banka je za područje Bijeljine odobrila povoljna kreditna sredstva u iznosu od 24,4 miliona maraka - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede i dodali da su velika ulaganja ostvarena kroz projekat IPA 2014 vrijedan 20 miliona KM.

U resornom ministarstvu ističu da pri realizaciji projekata nailaze na brojne poteškoće koje se uglavnom odnose na probleme sa neriješenim imovinskim odnosima, koji su obaveza rješavanja lokalne zajednice.

- Republika ima mogućnost da u saradnji sa opštinom riješi te probleme putem određivanja opšteg interesa za predmetnu trasu ali ta mjera je nepopularna i izaziva dodatne troškove Republici, a sama konačna cijena zemljišta obično bude znatno manja od prvobitne, te i stanovništvo na kraju za zemljište dobije manji iznos. Najbrža, najlakša i za sve najbolja opcija je da građani ustupe zemljište po objektivnoj cijeni - kažu u resornom ministarstvu.

Vodne naknade

U Ministarstvu poljoprivrede ističu da je preduzeće “Vode Srpske” prethodne dvije godine povećalo značajno prikupljene iznose u vezi sa pitanjem vodnih naknada.

- Prethodne dvije godine iznosi prikupljeni kroz vodne naknade premašuju 21 milion KM. Od tog iznosa ispod 50 odsto se vrati natrag u resor voda kroz budžet preduzeća “Vode Srpske”, 30 odsto se vraća lokalnim zajednicama i 15 odsto fondu za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost - rekli su u resornom ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana