U Srpskoj 270.000 penzionera, problemi se rješavaju uz razumijevanje

Srna
U Srpskoj 270.000 penzionera, problemi se rješavaju uz razumijevanje

BANjALUKA - Predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske Rade Rakulj rekao je Srni da Srpska ima 270.000 penzionera i da se svi njihovi silni problemi stalno rješavaju uz razumijevanje.

Rakulj je povodom Međunarodnog dana starijih lica rekao da više od 60 odsto penzionera nema dovoljno za život zbog čega je "generalno stanje starijih lica u Srpskoj nezadovoljavajuće".

Prema njegovim riječima, postepeno se povećava standard penzionera, jer su nekada svi bili ugroženi, a sad ima i oko 20-tak odsto koji lagodno žive od penzije.

On je istakao da se povremeno uskladi rast penzija, ali da je to nedovoljno, jer je od rata najniža prosječna penzija i najniža stopa doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje.

"Jedan dio starih lica u Srpskoj su zadovoljni i dobro im je, ali veći dio je nezadovoljan", rekao je Rakulj i dodao da se svakodnevno radi na nivou opština i gradova na rješavanju humanitarnih problema starih lica.

On je naveo da se radost starijim licima svodi na obilazak najmilijih, djece i unučadi i da oni vode računa o njima.

Međunarodni dan starih ustanovljen je odlukom Generalne skupštine UN, a

od 1991. godine obilježava se svake godine 1. oktobra.

Međunarodnim danom starijih lica žele se podstaći države da starijim članovima osiguraju zadovoljavanje njihovih potreba i omoguće im učestvovanje u društvu u skladu sa njihovim fizičkim i intelektualnim sposobnostima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana