U Srbiju po starom režimu

Vedrana Kulaga Simić, Danijela Bajić
U Srbiju po starom režimu

BANjALUKA - Državljani BiH koji namjeravaju da putuju u Srbiju ne treba da strahuju zbog novih pravila koja sutra stupaju na snagu, jer se na njih ne odnosi odluka tamošnjeg Kriznog štaba o obaveznom zdravstvenom nadzoru prilikom dolaska u tu zemlju, već samo na njihove državljane koji se vraćaju iz “crvenih korona zona”.

Prema odluci o obaveznom nadzoru, koja stupa na snagu od 18 časova, državljani Srbije koji se vraćaju sa putovanja iz Crne Gore, Hrvatske, BiH i Albanije biće obavezni da se jave nadležnim zdravstvenim ustanovama i prate svoje zdravstveno stanje, a ukoliko dođe do pojave simptoma, moraće da se jave u “kovid” ambulantu. Sa epidemiologom i članom Kriznog štaba Srbije za suzbijanje zarazne bolesti “kovid 19” Predragom Konom juče nismo uspjeli da stupimo u kontakt, a on je za srpske medije objasnio da nakon propisanog roka za nadzor u trajanju od deset dana slijedi odjavljivanje, istakavši da mjera samoizolacije nije moguća bez vanrednog stanja, a da je vanredno stanje u ovom trenutku suvišno.

Pomenuta odluka Srbije izazvala je dosta nedoumica među građanima u RS, kojima je ostalo nejasno da li će i prilikom ulaska državljana BiH u Srbiju biti promjena, s obzirom na to da im trenutno ne treba ni negativan PCR test. Direktor Republičke uprave za civilne poslove i član Republičkog štaba za vanredne situacije Milan Novitović istakao je za “Glas Srpske” da se posljednja odluka koju je usvojio Krizni štab Srbije odnosi samo na njihove državljane.

- Građani BiH nisu obavezni da se prijavljuju. Ne radi se o karantinu već o meri pojačanog nadzora nad licima koja se vraćaju iz inostranstva, a to su turističke destinacije koje su proglašena za crvena žarišta. Normalno je da se građani na moru i opuste i ne pridržavaju mera, ali normalno je i da država Srbija mora, koliko-toliko, imati uvid u kretanje tih ljudi, da može blagovremeno delovati. Oni će se, kao i nekada na početku pandemije, morati javiti higijensko-epidemiološkoj službi - istakao je Novitović i dodao da je iz pasoša vidljivo odakle ko dolazi.

Još nema zvaničnih informacija o tome da li BiH namjerava da povuče iste ili slične poteze kao Srbija, ali je odlukom, koja je juče usvojena na telefonskoj sjednici Savjeta ministara, produžena lista osoba koje u BiH mogu ući bez negativnog testa.

Na toj listi su maloljetni stranci čiji je roditelj državljanin BiH, kao i stranci koji su supružnici državljana BiH. Odluka o izmjeni i dopuni odluke o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH predviđa da, osim diplomatsko-konzularnom osoblju, ulazak bez negativnog testa bude omogućen i osoblju međunarodnih organizacija, diplomatskom osoblju koje stupa na dužnost, a još nije okončan postupak akreditovanja i izrade identifikacione iskaznice koju izdaje Ministarstvo inostranih poslova. Ranijim odlukama omogućen je ulazak bez testa državljanima Crne Gore, Hrvatske i Srbije, kada u BiH ulaze direktno iz države čiji su državljani, njihovoj maloljetnoj djeci i supružnicima koji su državljani drugih zemalja, a odlukom od 12. septembra omogućen je ulazak strancima, pod uslovom da posjeduju negativni PCR test, koji nije stariji od 48 časova do trenutka ulaska u BiH.

Prelasci

Granična policija BiH je od 8. do 11. septembra evidentirala na ulazu u BiH 86.774 stranih državljana.

- Od najnovije odluke Savjeta ministara BiH o uslovima ulaska stranih državljana u BiH na ulazu u zemlju od 12. do 15. septembra evidentirano je 89.116 stranih državljana. Najviše je bilo državljana Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Njemačke i Poljske - potvrdili su “Glasu Srpske” u Graničnoj policiji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana