U šest mjeseci izvoz povećan za 30,53 odsto, a uvoz za 19,33 odsto

Srna
Foto: Agencije

SARAJEVO - Izvoz iz BiH u šest mjeseci iznosio je oko 6,7 milijardi KM i veći je za 1,55 milijardi KM, odnosno 30,53 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je uvoz iznosio oko 9,8 milijardi KM I veći je za oko 1,58 milijardi KM, odnosno za 19,33 odsto u odnosu na prvo polugodište lani, izjavio je danas u Sarajevu predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić.

Na predstavljanju podataka o spoljnotrgovinskoj razmjeni BiH u prvom polugodištu, Egrlić je naveo da je njen ukupan obim iznosio 16.433.225.000 KM, te da je povećan za 23,62 odsto, odnosno za 3,14 milijardi KM u odnosu na isti period prethodne godine.

"Pokazatelji spoljnotrgovinske razmjene pokazuju oporavak ekonomske aktivnosti u pomenutom periodu, a uzimajući u obzir da je osnovica poređenja bila teška godina uzrokovana pandemijom virusa korona", istakao je Egrlić i dodao da pokrivenost uvoza izvozom u šest mjeseci iznosi 68 odsto, kao i da je povećan za 9,39 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Prema njegovim riječima, najznačajniji partneri u spoljnotrgovinskoj razmjeni BiH su zemlje EU, zatim zemlje potpisnice Cefta sporazuma, Efte, a na ostalim tržištima, najveći ostvareni obim spoljnotrgovinske razmjene je sa Turskom i Kinom.

Poredeći obim spoljnotrgovinske razmjene u prvih šest mjeseci ove, u odnosu na isti period 2019. godine, prije pandemije, Egrlić je naveo da je veći za 2,7 odsto, odnosno da je izvoz veći za 10,6 odsto, dok je uvoz manji za 2,1 odsto.

Belma Hasić iz Sektora za makroekonomski sistem Spoljnotrogovinske komore BiH istakla je da BiH suficit i dalje ostvaruje sa Njemačkom i Austrijom, dok je najveći obim razmjene ostvaren sa Hrvatskom, Srbijom, Njemačkom, Slovenijom I Italijom.

Prema njenim riječima, EU je i dalje najznačajniji spoljnotrgovinski partner BiH sa ukupnim učešćem od 74 odsto.

"Od ukupnog uvoza u BiH, skoro 68 odsto je sa tržišta EU", navela je ona i dodala da je izvoz BiH na tržište EU u vrijednosti od 4,91 milijardu KM, što je više za skoro 33 odsto u odnosu na prvo polugodište lani.

Hasićeva je rekla da je ukupna uvoz iz EU u BiH u pomenutom period iznosio 6,58 milijardi KM i veći je za skoro 21 odsto u odnosu na prvo pulugodište prošle godine, a najznačajniji partner je Hrvatska sa kojom je obim razmjene iznosio 2,43 milijarde KM, a pokrivenost uvoza izvozom sa ovim susjedom narasla je na oko 62 odsto.

Od ukupnog izvoza BiH, prema njenim riječima, preko 16 odsto se izvozi u zemlje Cefte, a iznosio je 1,8 milijardi KM I veći je za skor 30 odsto u odnosu na prošlu godinu, dok je od ukupnog uvoza, preko 16 odsto takođe sa zemljama Ceata regiona (uvoz iznosio 1,59 milijardi KM i veći je za 23 odsto u odnosu na isti period lani).

Amila Šehić iz Sektora za makroekonomski sistem rekla je da je kada se analizira sektorska struktura evidentno povećanje obima spoljnotrgovinske razmjene u svim granama privrede - metalskom i tekstilnom sektoru, agroindustriji i prehrambenom sektoru,te naglasila da je drvni sektor ostvario suficit u robnoj razmjeni od 726 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana