U prvoj rundi prebijen 31,71 milion KM

Milijana Latinović
U prvoj rundi prebijen 31,71 milion KM

BANjALUKA - Privrednici i javni sektor u Republici Srpskoj rasteretili su se za 31,71 milion maraka obaveza i potraživanja na prvoj ovogodišnjoj multilateralnoj kompenzaciji.

Prema preliminarnim rezultatima koji su juče objavljeni na Banjalučkoj berzi, obaveze i potraživanja kompenzovalo je 580 učesnika.

- Učesnici mogu do sutra do 15 časova ispravljati preliminarne izvještaje o kompenzaciji koja je sprovedena 18. februara. Nakon ispravke dobiće konačne izvještaje o multilateralnoj kompenzaciji - navedeno je na internet stranici Banjalučke berze. 

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić ističe za “Glas Srpske” da se multilateralne kompenzacije i dalje nedovoljno koriste, te da se prijavljuje mali broj učesnika.

- Moramo naći način kako bismo primorali što više privrednih društava i predstavnika javnog sektora, što im je i zakonska obaveza, da se prijavljuju na kompenzacije. Osim toga, potrebno je naći rješenje kako da se što više kompanija iz FBiH uključi u ovaj sistem, jer bismo na taj način mogli uključiti i Upravu za indirektno oporezivanje BiH, a to bi sigurno dalo dodatni stimulans i povećalo kompenzovane iznose - rekao je Račić.

Obaveze i potraživanja na Banjalučkoj berzi redovno prijavljuju brojne lokalne zajednice. Šef računovodstva u Tesliću Miroslav Topić kaže da se ta opština redovno prijavljuje jer ima velika potraživanja na osnovu naknade za šume.

- Prema preliminarnim rezultatima, uspjeli smo na prvoj ovogodišnjoj multilateralnoj kompenzaciji kompenzovati 161.400 maraka - rekao je Topić.

Šansu je iskoristila i opština Han Pijesak koja je u prvom krugu prijavila 33.000 obaveza i potraživanja.

- Najveći iznos prijavljenih obaveza odnosio se na doprinose za januar, te obaveze prema jednom dobavljaču. Uspjeli smo kompenzovati svega 382 marke - rekla je šefica računovodstva u Han Pijesku Nataša Gavrilović. 

U Privrednoj komori RS, koja je bila inicijator pokretanja ovog sistema smanjenja duga, ranije su istakli da je multilateralna kompenzacija djelimično smanjila nelikvidnost kao gorući problem privrede.

Sistem multilateralne kompenzacije zasnovan je na prijavljivanju obaveza i potraživanja, a iako je to zakonska obaveza, mnogi subjekti i dalje izbjegavaju da prijave obaveze čime su umanjeni i efekti prebijanja dugova. Poreska uprava RS zadužena je za kontrolu prijavljivanja obaveza i ima na raspolaganju kaznene mjere.

 

Zakon

Zakon o jedinstvenom sistemu za multilateralne kompenzacije i cesije usvojen je 2014. godine na zahtjev Privredne komore RS.

Samo dvije godine kasnije zakon je pretrpio izmjene kako bi na osnovu iskustava iz prve obavezne multilateralne kompenzacije, koja je održana u oktobru 2015. godine, bio unaprijeđen kompletan sistem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana