U ponedjeljak premijera dokumentarnog filma „Otpadnici”

Srna
U ponedjeljak premijera dokumentarnog filma „Otpadnici”

NOVI GRAD - Dokumentarni film o Trgovskoj gori, pod nazivom „Otpadnici”, premijerno će biti prikazan na Sarajevo film festivalu u ponedjeljak, 15. avgusta, s ciljem da se to pitanje drži u žiži javnosti da bi se spriječila izgradnja centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na toj lokaciji, rekla je Srni režiser filma Sanja Zdjelar.

Tema tog jednočasovnog dokumentarnog filma je Trgovska gora, problem stanovništva u slivu rijeke Une zbog namjera Hrvatske da na toj lokaciji skladišti radioaktivni otpad.

Zdjelarova, koja je rođena u Sarajevu, a živi i radi u Bostonu, rekla je da je za taj problem saznala iz balkanske štampe koju redovno prati.

„Želim da se angažujem kao aktivista po ovom pitanju. Prije godinu dana odlučila da napravim i dokumentarni film sa ciljem da se ovo pitanje drži u žiži javnosti što je više moguće”, objasnila je Zdjelarova, koja je film studirala na njujorškom univerzitetu.

Prema njenim riječima, film je rađen godinu dana, istraživanja i pretprodukcija su počeli prije nešto više od godinu dana, a sama produkcija i snimanje početkom ove godine.

„Producent i istraživački reporter Dejan Rakita je sa timom iz BiH snimao intervjue širom BiH i Hrvatske, uključujući i lokaciju Trgovska gora. Istovremeno, radila sam montažu u Americi. Kao što priča sa radioaktivnim otpadom još nije gotova, tako i naš film još može i biće dorađivan u skladu sa aktuelnim događanjima. Materijale smo prikupljali u BiH i Hrvatskoj”, navela je Zdjelarova.

Ona je istakla da, nakon premijere u Sarajevu, što uključuje i „on-demand” prikazivanje širom BiH, preko Sarajevo film festivala, želi aplicirati na festivale u Americi da bi ovu temu približila tamošnjoj publici.

Film, istovremeno, želi prikazati na televizijskim kanalima u BiH, a po mogućnosti i u Hrvatskoj, a nakon toga će biti dostupan na nekoj od onlajn striming platformi.

„Moja poruka nakon što sam se upoznala sa temom je da se radi o problemu koji je veći od svih nas i da ovakvim postupcima i nemarom za netaknutu prirodu uništavamo prirodne resurse i bogatstvo koje istinski imamo”, rekla je Zdjelarova.

Tragedija je, kako je rekla, u tome što se otpor stanovnika koji tamo žive sa obje strane granice zanemaruje već nekoliko decenija.

„Hrvatska strana u potpunosti ignoriše cijelu BiH bilo da je u pitanju formalno informisanje o toku dešavanja, bilo da je u pitanju eventualni bilateralni dogovor, a da ne govorimo o potencijalnom negativnom uticaju i riziku koji bi, s obzirom na odabranu lokaciju na Trgovskoj gori, zahvatio najvećim dijelom BiH, a ne Hrvatsku”, poručila je Zdjelarova.

Ona je naglasila da nipošto ne treba dozvoliti izgradnju centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.

„Mislim da se svi trebamo angažovati što je više moguće da se to spriječi, od građana iz BiH i Hrvatske, pa sve do državnih institucija u BiH”, naglasila je Zdjelarova.

Ona je istakla da treba dati sve od sebe i svim raspoloživim sredstvima uticati da se taj problem riješi u korist BiH i svih ljudi koji tamo žive sa obje strane granice.

„U protivnom ostavljamo ogroman teret budućim generacijama, a posebno u BiH, sa kojim se sami građani sasvim sigurno neće moći nositi adekvatno. Odlučnost u otporu i nevjerovatno jedinstvo građana u cijeloj BiH i šire mi daje nadu da možemo istrajati i ostvariti naš cilj”, naglasila je Zdjelarova.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane „Krško”, kao i postojeći institucionalni otpad, skladišti na lokaciji Trgovska gora, gdje je planirana i izgradnja Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana