U Muzeju RS otvorena izložba o živom svijetu ovih krajeva

Anita Janković-Rečević
U Muzeju RS otvorena izložba o živom svijetu ovih krajeva

BANjALUKA - Koliko je bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta ovih prostora mladi, ali i oni stariji, saznaće ako posjete Prirodnjački odsjek Muzeja RS gdje je u četvrtak svečano otvorena stalna postavka “Živi svijet naših krajeva” u okviru koje su prikazane desetine vrsta gljiva, ugroženih biljaka, ali i životinja poput rijetkih zmija, medvjeda, ptica i riba.

Bogata flora i fauna Srpske predstavljena je u devet odjeljaka koji na zanimljiv, živopisan način, uz dominantnu zelenu boju prikazuju biljni i životinjski svijet naših krajeva.

Čim kročite u Prirodnjački odsjek dočekaće vas centralna vitrina sa botaničkim materijalom koji obiluje desetinama endemičnih, rijetkih, ugroženih, ljekovitih i otrovnih biljaka, kao i sa 52 vrste gljiva. Jesenjski vrganj, rudnjača, lisičarka, sunčanica i livadska puhara samo su neke od gljiva koje zbog svojih razdraganih boja mame oči posjetilaca. 

Muzejski radnici potrudili su se da ljubiteljima prirode zoološki svijet ovih krajeva dočaraju kroz osam velikih staklenih vitrina sa sedam karakterističnih staništa u kojima je izloženo oko 190 eksponata.

Bizamski pacovi, krtice, ježevi, zečevi, medvjed, ali i gnjurci, čaplje, guske, galebovi, ronci, patke... su samo neki od tih eksponata zbog kojih posjetioci imaju osjećaj kao da se nalaze u šumi ili močvari.

Muzejski savjetnik i autor stalne postavke Prirodnjačkog odsjeka Branislav Gašić istakao je da je izložba osmišljena tako da prikaže najvažnija i najrasprostranjenija prirodna staništa na teritoriji RS. Naveo je da u izložbenom prostoru predstavljeno oko 30 odsto vrsta kičmenjaka koji nastanjuju ove krajeve, naglasivši da je bilo izuzetno teško prikupiti eksponate jer su neke vrste veoma rijetke. 

- Imamo primjerke pojedinih životinja koje su se u našim krajevima pojavile svega nekoliko puta. To su zmije pržac i zmajur koje su prikupljene na potezu od Stoca do Trebinja - rekao je Gašić i dodao da je svrha postavke poučnog i obrazovnog karaktera, te da ima za cilj podizanje svijesti građana o bogatstvu, raznolikosti, značaju i ugroženosti biljnog i životinjskog svijeta u Republici Srpskoj.

Direktor Muzeja RS Miladin Savić naveo je da se sa izradom postavke krenulo 2013. godine, ali da su zbog nedostatka novca radovi obustavljeni sve do prošle godine kada su dobili donaciju OEBS-a. 

-  Zahvaljujući donaciji od 20.000 KM uspjeli smo postavku privesti kraju i otvoriti je za posjetioce. Pozivam građane Banjaluke i RS da dođu u Muzej i upoznaju sa živim svijetom ovog područja – rekao je Savić.

Da će ovako postavljena izložba privući veliku pažnju građana, posebno djece, sigurna je pomoćnik ministra za kulturu RS Tanja Đaković. 

- Ova postavka može imati veliku ulogu u obrazovnom procesu. Osmišljena je tako da prati nastavne planove i programe i učenicima može pomoći da ono što uče iz biologije u Muzeju dožive na interesantan način i tako lakše savladaju gradivo. Nadam se da će ovdje ubuduće biti održavani muzejski časovi – istakla je Đakovićeva. 

 

Čuvar nasljeđa

Tanja Đaković kaže da je Muzej RS centralna muzejska ustanova u Srpskoj i da kao takva baštini kulturno i prirodno nasljeđe ovih prostora. 

- Ministarstvo prosvjete i kulture RS podržava sve aktivnosti koje baštine kulturno-istorijsko i prirodno nasljeđe, jer se na taj način doprinosi širenju saznanja o prošlim vremenima što je posebno značajno za mlade generacije - kazala je Đakovićeva. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana