U Jasenovcu gledala rijeke dječije krvi

Srna
U Jasenovcu gledala rijeke dječije krvi

Beograd - Osamdesettrogodišnja Milka Ćurgus Gostović, koja je kao sedmogodišnjakinja odvedena u ustaški logor Jasenovac, ispričala je da je gledala kako rijeke dječije krvi teku pored baraka gdje su spavali, te da danas ne može da sluša kada Hrvati pričaju o Jasenovcu.

Gostovićeva kaže da mijenja kanal kada na televiziji čuje da Hrvati pričaju o Jasenovcu i kažu da nisu ubijali, a ona je kao sedmogodišnje dijete svjedočila raznim zvjerstvima ustaša.

“Gledala sam kako muškarce ubijaju maljevima na obali. Djecu su ubijali u logoru kraj barake. Još čujem majke kako kukaju za njima. A tog seljaka koji krvniku govori žsamo ti radi svoj posaož najbolje sam zapamtila”, prisjetila se Gostovićeva starca Vukašina koga je Srpska pravoslavna crkva kanonizovala.

Ona je za “Večernje novosti” ispričala da je “Crna legija” u ljeto 1942. godine sprovela zbjeg sa Kozare u logor na Savi, gdje je mrtvih bilo toliko da se nije moglo izbrojiti.

Prisjećajući se ulaska u logor, baka Milka je navela da je to bilo strašno i da ne zaboravlja sliku kako muškarci kleče, a ustaše ih udaraju maljem u glavu i guraju u rijeku.

“Ako verujete, bilo je jutara kada bismo izašli iz barake i videli potoke krvi kako se pored slivaju. Tih noći čula bi se cika, urlanje, plač i piska majki. Oni su odvajali decu od matera i ubijali ih. Neka žena, ustaškinja, crnka, bila je najveći krvolok”, priča osmadesettrogodišnja Milka.

Ova starica, rodom iz Pobrđana kod Kozarske Dubice, koja danas živi u Beogradu kaže da je sa sedam godina osuđena da se sjećam Jasenovca svakog dana kada se probudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana