U Gornjim Podgradcima kod Gradiške služen parastos za poginule borce

Srna
Foto: Srna

GRADIŠKA- U Gornjim Podgradcima kod Gradiške danas je služen parastos i položeni vijenci na spomenike poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog i Narodnooslobodilačkog rata i žrtvama fašističkog terora iz ove mjesne zajednice.

U odbrambeno-otadžbinskom ratu poginulo je 16 boraca iz mjesne zajednice Gornji Podgradci, a u Drugom svjetskom ratu stradalo je 136 boraca i više od 1.100 civila iz ovog kraja.

Vijence su položili predstavnici Gradske uprave Gradiška, Gradske i Mjesne boračke organizacije, SUBNOR-a i SNSD-a.

Načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu grada Gradiška Radomir Pjanić rekao je da je u proteklom ratu poginulo 613 gradiških boraca, te da je njihovom borbom i žrtvom spriječeno da se Gradišci ponovi stradanje iz Drugog svjetskog rata, kada je poginulo više od 16.000 stanovnika ove opštine, od kojih je veliki broj sa područja Podgradaca i Potkozarja.

"Najmanje što možemo jeste da odajemo poštu i čuvamo uspomenu na borce i žrtve koji su stvarali prethodnu državu i današnju Republiku Srpsku", naglasio je Pjanić.

Predsjednik Gradske boračke organizacije Gradiška Milovan Gagić rekao je da je parastos u Gornjim Podgradcima jedan od posljednjih pomena u ovoj godini, navodeći da će u decembru još biti služen za poginule borce u Turjaku.

"Nadam se da ćemo i naredne godine odavati pomene našim poginulim borcima i žrtvama i da će epidemiološka situacija biti bolja i omogućiti da se okuplja veći broj ljudi. Nastojaćemo da budu obezbijeđena i veća sredstva za ovakva obilježavanja i pomoći boračkim kategorijama, te da pokušamo formirati službu koja bi bila zadužena za održavanje spomen-obilježja na području Gradiške", dodao je Gagić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana