Otvoren prvi sajam organskih proizvoda

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić otvorio je danas u tržnom centru "Delta planet" u Banjaluci "Prvi organik fest Republike Srpske", koji je okupio tridesetak izlagača organskih proizvoda iz Srpske i Srbije.

Pašalić je rekao da je siguran da će sajam organskih proizvoda postati tradicionalna manifestacija, te da će svaki naredni biti uspješniji i veći i doprinositi razvoju organske proizvodnje u Republici Srpskoj.

"Koliko nam je organska proizvodnja važna za ovu Vladu govori i činjenica da je sam predsjednik Vlade Srpske u svom ekspozeu prije tri godine posebnu pažnju posvetio organskoj proizvodnji i to pokušavamo da pretočimo u konkretne mjere koje nisu još onakve kakve želimo da budu, ali će biti svakako veće", naveo je Pašalić.

On je napomenuo da su posljednjih nekoliko godina povećana izdvajanja za organsku proizvodnju, što je doprinijelo tome da je u Srpskoj povećan broj poljoprivrednih proizvođača u organskoj proizvodnji i veći broj hektara pod organskom proizvodnjom, nešto više od 1.000 hektara.

Pašalić je istakao da ove godine Srpska ima tridesetak novih proizvođača, dodavši da sve to utiče na razvoj organske proizvodnje.

On je naveo da pitanje organske proizvodnje nije samo pitanje Ministarstva poljoprivrede ili poljoprivrednog sektora, već je "i te kako i pitanje turizma i trgovine ili bolje reći agroturizma".

"U tom smislu organska proizvodnja objedinjuje Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo trgovine i turizma", ukazao je Pašalić, ističući da će ova dva ministarstva zajedno raditi ubuduće na osnaživanju proizvođača koji se bave organskom proizvodnjom i organske proizvodnje u cijelosti.

On je podsjetio da Srpska ima Zakon o organskoj proizvodnji, svoj znak i mjere koje se povećavaju iz godine u godinu i dobru saradnju sa kolegama iz Srbije.

Pašalić je najavio u narednih nekoliko dana potpisivanje sporazuma između ministarstava poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske i Srbije kojim će međusobno biti priznati sertifikati, što će olakšati plasman organskih proizvoda.

On je izlagačima poželio uspješnu prezentaciju i postizanje novih poslovnih angažmana.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić u obraćanju prisutnima rekao da je proces proizvodnje, sertifikacije i kontrole kvaliteta organske proizvodnje izuzetno bitan.

"Ovo je nešto što je na početku značajnijih aktivnosti i mislim da je veoma bitno ako posmatramo i znamo koja je uloga i značaj organske proizvodnje", rekao je Ćorić.

On je dodao da je Privredna komora Srpske prepoznala značaj i prije nekoliko mjeseci formirali grupaciju proizvođača organske proizvodnje, a na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, koji još traje, na štandu Privredne komore organizovan je nastup sedam proizvođača organskih proizvoda.

Otvaranju "Prvog organik festa Republike Srpske" prisustvovala je i ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana