U buticima dozvoljeno probavanje odjeće

Srna
U buticima dozvoljeno probavanje odjeće

BANjALUKA - JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske objavio je izmjenjene i dopunjene preporuke za rad neprehrambenih trgovina, tržnih centara i trgovina kao zasebnih prodajnih objekata u tržnim centrima.

 

 

S tim u vezi, od sad je u buticima u RS dozvoljeno isprobavanje odjeće.

U svrhu relaksacije mjera koje su na snazi kako bi se spriječilo ili smanjilo prenošenje virusa korona, neophodna je primjena navedenih mjera kako bi se djelatnosti i privredni subjekti vratili u funkciju i bili na usluzi građanima.

Što se tiče upotrebe kabine za presvlačanje, Institut preporučuje da se izbjegava probavanje odjevnih predmeta koliko god je to moguće.

"Ako je neophodno isprobavati predmete, voditi računa da se izbjegava kontakt odjevnih predmeta sa očima, nosom i ustima", naveli su.

Prije ulaska u prostor za kabine, potrebno je postaviti dozatore sa dezinfekcionim sredstvom na bazi alkohola u koncentraciji ne manjoj od 70 %, a zadržavanje u kabini potrebno je svesti na minimum.

Dezinfekciju kabina potrebno je obaviti obavezno dva puta u toku jedne smjene a po potrebi i češće, a kada ih niko ne koristi, trebaju se držati otvorene

U kabinu je dozvoljen ulaz samo jednoj osobi izuzev pratnje roditelja/staratelja u slučaju djeteta ili osobe kojoj je potrebna pomoć,

Radnik treba omogućiti prozračivanje kabina prije sljedećeg korisnika.

"Potrebno je odrediti osobu u trgovini koja će kontrolisati da osobe koje ulaze u prostor za kabine obavljaju dezinfekciju ruku i pravilno nose maske. Maska se nosi na način da pokriva nos, usta i bradu i da dobro prijanja na lice", naveli su.

Radno vrijeme treba da bude omogućeno kako bi se izbjeglo stvaranje gužvi, redova sa produženim bliskim kontaktom, dok se istovremeno prodajnom objektu omogućava da usluži što veći broj kupaca i time obezbijedi zaradu i isplate nadoknada radnicima.

U radnjama treba biti kontrolisan broj korisnika. Na ulazu je obavezno postaviti plakat sa obavještenjem za držanje fizičke distance od dva metra i nošenje maske.

Potrebno je obezbijdeiti fizičku providnu barijeru na naplatnom radnom mjestu koja pruža dovoljnu zaštitu zaposlenom i korisniku, a koja se dezinfikuje na kraju svake smjene.

Obavezno je nošenje maske i rukavica i kupca i radnika tokom naplate. Radnik koji napušta kasu i vraća se poslovima slaganja robe ili usluživanju kupaca, obavezno dezinfikuje ruke sa rukavicama ili ih skida i dezinfikuje ruke, a po povratku na kasu ponovo stavlja nove rukavice

Osim toga, obavezna je dezinfekcija ruku korisnika pri ulazu i izlazu iz objekta koju vrše zaposleni, kao i dezinfekcija obuće kroz kutiju sa dezinfekcionim sredstvom koja na ulazu mora da stoji označena

Obavezna je i dezinfekcija korpi i kolica dva puta u toku smjene i na kraju radnog vremena od strane zaposlenih u objektu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana