U Bradini kod Konjica 25. maja obilježavanje 30 godina od stradanja Srba

Srna
Foto: Arhiva

ISTOČNO SARAJEVO- U Bradini kod Konjica će 25. maja biti obilježeno 30 godina od uništenja i spaljivanja ovog i okolnih sela, u kojima je na najbrutalniji način ubijeno 48 srpskih civila, veliki broj protjeran i odveden u logore, a Crkva Vaznesenja Gospodnjeg zapaljena i srušena.

Obilježavanje će početi u 10.00 časova Svetom liturgijom u obnovljenoj Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg, a potom će u 11.00 časova biti služen pomen stradalima, nakon čega će na spomen-obilježju biti položeni vijenci, saopšteno je iz Pravoslavne crkvene opštine konjičke.

Bradina, koja je prije sukoba bilo naseljena većinski srpskim stanovništvom, napadnuta je 25. maja 1992. godine. Na ovo nebranjeno naselje napale su muslimansko-hrvatske formacije.

Na najbrutalnije načine ubijeno je 48 srpskih civila. Preostali su odvedeni u logore ili protjerani, njihova imovina opljačkana, a kuće i Crkva Vaznesenja Gospodnjeg zapaljeni i srušeni. Pored crkve, na mjestu gdje je sada spomen-obilježje, bila je masovna grobnica.

U logorima Musale i Čelebići umorena su još 22 stanovnika Bradine.

Pred Haškim tribunalom za zločine nad srpskim stanovništvom na području Konjica osuđeni su Esad Landžo, Zdravko Mucić i Hazim Delić.

Do sada su preživjeli raseljeni Srbi iz Bradine svake godine u maju dolazili iz svih dijelova Republike Srpske i Srbije, a nerijetko i prekookeanskih zemalja, u obnovljenu crkvu da bi odali počast stradalima i podsjetili na zločine koje su počinili pripadnici takozvane Armije BiH, Teritorijalne odbrane, HVO-a, policije i muslimanskih paravojnih formacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana