U borbu sa dijabetesom kreću i prije škole

Milijana Latinović
U borbu sa dijabetesom kreću i prije škole

BANjALUKA - Šećerna bolest u Republici Srpskoj uzima sve više maha, a posebno zabrinjava to što je od početka godine od dijabetesa oboljelo 40 mališana.

Da Srpska nije usamljena kada je riječ o bolesti za koju kažu da je “tihi ubica” sa kojim se živi, pokazuje podatak Međunarodne federacije za dijabetes da više od 425 miliona ljudi u svijetu živi sa šećernom bolešću, među kojima je milion djece i adolescenata. 

Pedijatar-endokrinolog u Klinici za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske Vesna Miljković ističe za “Glas Srpske” da je ova bolest u porastu u cijelom svijetu, te da raste broj oboljelih i od dijabetesa tipa dva, kao i od dijabetesa tipa jedan, koji je dominantan kod djece i poznat još kao “insulin zavisni oblik”.

- Procjenjuje se da u Srpskoj ima oko 450 djece oboljele od dijabetes melitusa tip jedan. To je autoimuno oboljenje, a pravi uzrok ove bolesti je nepoznat - pojasnila je Miljkovićeva i dodala da dijabetes melitus tip dva uzrokuju gojaznost i loše životne navike. 

Miljkovićeva ističe da se stvaranjem pravilnih životnih navika i načinom ishrane može spriječiti nastanak dijabetesa tipa dva, dok se na “insulin zavisni oblik” ne može preventivno djelovati.

- Posebno je u porastu obolijevanje djece uzrasta do pet godina - naglasila je Miljkovićeva.

Ona je dodala da je Klinika za dječije bolesti UKC-a vodeća ustanova u regiji iz područja dječije dijabetologije. 

- Oko 40 odsto pacijenata je na terapiji insulinskom pumpom, jedino Slovenija ima zastupljenost od 100 odsto. Povećan broj pacijenata zahtijeva više osoblja usko specijalizovanog za ovu problematiku, dodatni angažman i dosta entuzijazma - istakla je Miljkovićeva.

Predsjednik banjalučkog Udruženja “DIABET no1” Vedran Puzović kaže za “Glas Srpske” da je nedostatak edukacije najveći problem oboljelih.

- Bez obzira na to da li je riječ o odraslima ili djeci, osim još boljih uslova liječenja, prijeko je potrebna konstantna edukacija. Često se dešava da nastavnici ne znaju šta da rade ukoliko učeniku oboljelom od dijabetesa naglo padne šećer. Ne smijemo o dijabetesu pričati samo 14. novembra i drugi dan zaboraviti na tu bolest - upozorio je Puzović.

Dodao je i da se oboljeli godinama zalažu da im se putem Fonda zdravstvenog osiguranja RS obezbijedi više tračica na mjesečnom nivou, s obzirom na to da im 50, koliko sada imaju, nije dovoljno.

Mjerenjem šećera u krvi i krvnog pritiska danas će širom Srpske biti obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesa, a 30-ak oboljelih mališana primiće predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović. Djeca će simbolično u 13 časova ispred parlamenta Srpske imati “čas fizičkog vaspitanja” kako bi skrenula pažnju da je neophodna fizička aktivnost u kontroli ove bolesti.

 

Edukacija

Vesna Miljković kaže da organizuju kampove za djecu oboljelu od dijabetesa, gdje se kroz druženje i igru djeca dodatno edukuju, kako bi se lakše uklopila u okruženje, te kako bi uz stručno osoblje prošli razne kritične situacije, kao što je hipoglikemija.

- Dešava se da se djeca oboljela od dijabetesa ne vode na ekskurzije, izlete, jer je potreban dodatni angažman pratećeg osoblja, koje mora biti prije svega adekvatno edukovano i obučeno. Neophodan je dodatni angažman kompletne zajednice jer tu nisu samo oboljela djeca u pitanju već i majke koje prolaze edukaciju, kao i ostali članovi porodice - rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana