U blagom rastu prihodi od parking servisa

Srna
U blagom rastu prihodi od parking servisa

PRIJEDOR - Parking-servis grada Prijedora lani je ostvario oko 380.000 KM prihoda, što je za jedan odsto više nego u prethodnoj godini, rekao je šef Odsjeka za saobraćaj u Gradskoj upravi Aleksandar Jeftić.


- Imamo smanjenje broja blokiranih vozila sa 566 na 511, gdje je prihod manji, a po svim drugim osnovama u blagom je rastu. Taj trend povećane regularne upotrebe parkinga je nešto ka čemu težimo da se sve više koriste regularna parking-mjesta, a da što manje imamo blokiranih vozila - rekao je Jeftić novinarima u Prijedoru.

On je podsjetio da su lani prošireni parking-kapaciteti novim parking-mjestima u ulicama Vuka Karadžića, Mladena Stojanovića i Prote Mateje Nenadovića, te kod gradskog stadiona koja se trenutno ne naplaćuju, kao i da na parkingu na Jerezi nisu u funkciji sva parking-mjesta, te da je uprkos tome što je oko 100 parking mjesta bilo besplatno, prihod ipak povećan.

- Prihod od blokiranja vozila čini 4,9 odsto ukupnog prihoda parking-servisa, dok je to u 2015. godini bilo više od 14 odsto. Rezultat rada parking-servisa je zadovoljavajući, a ukupan prihod je ostao u skladu sa višegodišnjim prosjekom - dodao je Jeftić.

U 2019. godini parking-servis primio je i riješio 304 zahtjeva, od čega 141 zahtjev za izdavanje mjesečnih i godišnjih parking karata, 48 za rezervaciju parking mjesta i 115 zahtjeva za izdavanje besplatnih parking-karata za osobe sa invaliditetom.

U planu za ovu godinu bilo je da se aktivira naplata parkinga na novouređenim parking-mjestima, kao i da se uvede naplata parkinga putem SMS-a, ali taj posao zahtijeva nabavku opreme i određena ulaganja, za šta trenutno nisu obezbijeđena sredstva.

Naplata parkiranja u Prijedoru vrši se na oko 730 parking-mjesta putem 20 parking-automata. U crvenoj zoni cijena sata je 0,50 KM, a dnevna karta tri KM, dok je u žutoj zoni pola KM karta za dva sata parkinga, a dvije KM dnevna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana