U auto-školama nezadovoljni: Novi testovi zbunjuju i predavače

Danijela Bajić
U auto-školama nezadovoljni: Novi testovi zbunjuju i predavače

BANjALUKA - U auto-školama u Republici Srpskoj kažu da novi katalog testova za polaganje vozačkog ispita ne zbunjuje samo kandidate, nego i predavače, jer, kako tvrde, sadrži suvišna i pitanja bez adekvatnih objašnjenja.

Primjena novog kataloga testovnih pitanja, koje je izradilo Ministarstvo komunikacija i transporta BiH, trebalo bi da počne 1. jula, a vlasnici auto-škola upozoravaju da će, ukoliko se pomenuti dokument ne koriguje, kandidatima biti mnogo teže da savladaju teoriju. 

Vlasnik banjalučke auto-​škole “Mir” Milenko Jaćimović tvrdi da ne postoji zvanični udžbenik po kojem bi se kandidati spremali za polaganje po novom katalogu, u kojem stoje pitanja bez bilo kakvih odgovora.

- Ovaj posao radim 26 godina i nikad nismo imali ovakav problem. I aktuelni katalog ima zbunjujućih pitanja, ali se kandidati uz pomoć predavača uspijevaju pripremiti - kazao je Jaćimović za “Glas Srpske”.

Vlasnik auto-škole “Svjetlosni znaci” iz Trebinja Dragan Butulija istakao je da novi katalog testnih pitanja sadrži suvišna pitanja.

- Kakve veze ima vozač sa prečnikom nekog saobraćajnog znaka, nije on saobraćajni inženjer da mora to da zna. Pitanja nisu usklađena sa propisima i samo će dovesti do toga da kandidati teže polažu, odnosno da teže dolaze do praktičnog dijela - kazao je Butulija.

Novim katalogom testova nije zadovoljan ni vlasnik auto-škole “Semafor” iz Dervente Drago Đukić, koji kaže da bi nadležni trebalo da ga još jednom analiziraju, prije nego što počne njegova primjena.

Komentar na ove tvrdnje vlasnika auto-škola iz resornog ministarstva juče nismo dobili. Ranije su iz ovog resora istakli da je u fokusu njihovog rada unapređenje rada auto-škola, čemu u prilog ide i objava novog kataloga testovnih pitanja za oblast I.

- Očekujemo da auto-škole u potpunosti sprovode teoretski dio obuke, kako bi kandidat za vozača usvojio potrebna znanja, a ne samo spremao odgovore na pitanja, kao što je danas slučaj u nekim auto-školama. Nadamo se da će biti nastavljena izmjena i ostalih oblasti pitanja za teoretski dio obuke - istakli su ranije u Ministarstvu komunikacija i transporta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana