U aprilu cijene više za 2,4 odsto, godišnja inflacija 13,2 odsto

Srna
Foto: Pixabay

SARAJEVO- Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH mjerene indeksom potrošačkih cijena, u aprilu u prosjeku su bile više za 2,4 odsto u odnosu na mart, dok je godišnja inflacija 13,2 odsto.

Hrana i bezalkoholna pića u aprilu u prosjeku su bili skuplji za 5,6 odsto u odnosu na prethodni mjesec, alkoholna pića i duvan za 0,2 odsto, odjeća i obuća za 2,1 odsto, a namještaj i aparati za domaćinstvo u prosjeku su skuplji za 1,3 odsto.

U aprilu u odnosu na mart zdravstvo je u prosjeku skuplje za 0,2 odsto, prevoz za 3,5 odsto, komunikacije za 0,4 odsto, rekreacija i kultura za 0,8 odsto, restorani i hoteli za jedan odsto, a ostala dobra i usluge za 0,7 odsto.

Pad cijena u aprilu u odnosu na mart zabilježen je u oblastima stanovanja i režijskih troškova i to u prosjeku za 2,4 odsto, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Nivo cijena u BiH aprilu ove, u odnosu na isti mjesec prošle godine viši je za 13,2 odsto.

U aprilu, u odnosu na isti mjesec lani, hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su skuplji za 20,6 odsto, alkoholna pića i duvan za 0,6 odsto, stanovanje i režijski troškovi za 9,9 odsto, namještaj, aparati za domaćinstvo i redovno održavanje kuće za 6,8 odsto.

Zdravstvo je skuplje za 1,1 odsto, prevoz 28,9 odsto, komunikacije za 0,8 odsto, rekreacija i kultura za 6,1 odsto, obrazovanje za 0,5 odsto, restorani i hoteli za 7,8 odsto, te ostala dobra i usluge za 4,5 odsto.

U četvrtom mjesecu, u odnosu na april prošle godine, prosječni pad cijena zabilježili su odjeća i obuća i to za 4,8 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana