U akciji dobrovoljnog davanja krvi na Palama prikupljene 44 doze

Srna
Foto: Srna

PALE- U akciji dobrovoljnog davanja krvi na Palama danas su prikupljene 44 doze ove dragocjene tečnosti. Akciju je organizovala Opštinska organizacija Crvenog krsta Pale u saradnji sa Službom za transfuziju Bolnice "Srbija" Istočno Sarajevo.

Sekretar opštinskog Crvenog krsta Jelena Petrović rekla je novinarima da se za akciju prijavio 51 građanin, dodavši da su zbog zaštitnih mjera od virusa korona vratili jedan broj zainteresovanih za davanje krvi, ali će ih pozvati na sljedeću akciju.

Ona je istakla da je ovo treća akcija prikupljanja krvi ove godine, te da svake godine njihova organizacija prikupi oko 220 doza dragocjene tečnosti.

Šef Službe za transfuziju Bolnice "Srbija" Jelena Stojanović Lukić zahvalila je opštinskom Crvenom krstu na organizovanju ove akcije, s obzirom da je drastično smanjen broj davalaca.

"Iz tog razloga svake sedmice organizujemo akciju. Crveni krst Pale je naša velika podrška jer najmanje dva puta godišnje organizuju dobrovoljno davanje krvi. Pacijent može sve drugo sačekati, ali krv ne može", rekla je Lukićeva.

Ona je dodala da su u januaru i avgustu uvijek neophodne pojačane rezerve krvi, s obzirom na veliki broj turista, pa je i potreba za zalihama krvi tada mnogo veća.

Momčilo Brčkalo danas je darovao krv 16. put, te pozvao sve sugrađane koji ispunjavaju uslove da se prijave i pokažu humanost.

Milada Poljaković, koja je danas prvi put darovala krv, rekla je da je došla na nagovor koleginice koja je dugogodišnji dobrovoljni davalac.

"Podstakla me na to da se pridružim grupi humanista. Osjećaj je divan i preporučila bih svima koji su u mogućnosti da daju krv", rekla je Poljakovićeva.

Predsjednik Skupštine opštine Pale Siniša Lasica zahvalio je opštinskom Crvenom krstu na organizovanju ovakve akcije u rizičnom periodu, istakavši da je današnja akcija samo još jedan dokaz da ova organizacija opravdava svoje postojanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana