U 2019. godini zatečena 333 radnika bez ugovora o radu

Srna
U 2019. godini zatečena 333 radnika bez ugovora o radu

BANjALUKA - Inspektori su u Republici Srpskoj u prošloj godini od ukupno kontrolisanih 13.550 radnika kod poslodavaca zatekli njih 333 koji nisu imali zaključen ugovor o radu i nisu bili prijavljeni na obavezne vidove osiguranja, rečeno je u Srni u Inspektoratu.


Iz Inspektorata navode da je riječ o preliminarnim podacima, dodajući da je u toku izrada godišnjeg izvještaja o radu Inspektorata Republike Srpske za 2019. godinu.

U 2018. godini inspektori su na radu zatekli 392 radnika koji nisu imali regulisan radni odnos sa poslodavcem u skladu sa zakonom, dok je 2017. godine taj broj iznosio 532.

"Suzbijanje neprijavljenog rada i sive ekonomije kontinuirano je u fokusu djelovanja Inspektorata Republike Srpske. Osim redovnih kontrola, rad inspektora je često organizovan u popodnevnim smjenama, u radne dane, ali i dane vikenda, kao i u saradnji sa drugim nadležnim organima", naglašavaju u Inspektoratu.

Angažovanje radnika na crno najčešće se konstatuje u oblastima ugostiteljstva, trgovine, eksploatacije i prerade drveta, te uslužnim djelatnostima.

"U odnosu na prethodne godine uočeno je smanjenje rada na crno u oblasti građevinarstva, što se može povezati sa nedostatkom stručne radne snage u ovoj djelatnosti. Na osnovu dostupnih podataka o rezultatima izvršenih kontrola evidentno je da se broj radnika na crno‚ smanjuje kroz godine", navode iz Inspektorata.

Republička inspekcija rada je u prošloj godini po različitim osnovama poslodavcima izrekla kazne u vrijednosti od oko 1.000.000 KM, od čega se oko trećina odnosi na rad na crno i zaključivanje i primjenu ugovora o radu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana