Turizam najveći gubitnik pandemije

Milijana Latinović, Anita Janković-Rečević
Turizam najveći gubitnik pandemije

BANjALUKA - Zatvaranje granica usljed pandemije virusa korona te obustavljanje rada većine smještajnih objekata gotovo u potpunosti su zaustavili turizam u Srpskoj, koji bilježi veliki pad broja dolazaka i noćenja gostiju, a jedinu nadu u oporavak turistički radnici polažu u vaučere, koji bi ovog ljeta u banje i planinske centre trebalo da privuku veći broj domaćih posjetilaca.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u aprilu ove godine Srpska je zabilježila 703 gosta, koji su ostvarili 3.430 noćenja, što je za 97,8 odsto manje dolazaka i 95,5 odsto manje noćenja u odnosu na isti mjesec lani. Među posjetiocima u proteklom mjesecu prednjačili su domaći gosti, kojih je bilo 597, dok je među strancima najviše bilo Rusa, njih 48.

Direktorica Turističke organizacije RS Nada Jovanović kaže za “Glas Srpske” da je statistika potvrdila da je turizam jedan od najvećih gubitnika pandemije.

- Granice su bile zatvorene, kao i hoteli, restorani, a rad je bio onemogućen svima bez kojih turizam ne može da funkcioniše, tako da su ovako porazni podaci očekivani - rekla je Jovanovićeva, dodavši da je prema podacima Svjetske turističke organizacije na svjetskom nivou turizam zabilježio 70 odsto gubitaka, što se nikada u istoriji nije dogodilo. Ona je istakla da je i Svjetska turistička organizacija na osnovu svojih analiza navela da će ovog ljeta građani biti bezbjedni samo u svojim zemljama te u tom smislu sistem vaučera uliva nadu u oporavak. Dodala je da sistem vaučera imaju Slovenija i Srbija te da je i Poljska svojim građanima dala određenu sumu novca namijenjenu za putovanja.

- Broj od 50.000 vaučera u RS nije slučajan. Do njega smo došli jer smo u prošloj godini zabilježili 44.000 domaćih turista. Ovo je idealna prilika za banjske i planinske centre, etno-sela i sve druge bisere naše Republike - poručila je Jovanovićeva.

Izvršni direktor za operacije, marketing i prodaju u Zdravstveno-turističkom centru “Banja Vrućica” Aleksandar Radošević kaže da je epidemije virusa korona veoma pogodila banjski sektor, naglašavajući da su podaci o dolascima i noćenjima turista u aprilu poražavajući.

- Prošli mjesec nismo primili nijednog gosta, a posljednji hotel smo zatvorili 2. aprila. Struktura gostiju koji su imali rezervacije u aprilu bila je takva da su više od dvije trećine bili strani turisti, ali nažalost sve je to otkazano - rekao je Radošević.

On je dodao da se pripremaju za dolazak gostiju sa vaučerima, ocijenivši da će im to pomoći da se oporave bar djelimično.

- Vaučeri nisu čarobni štapić i ne mogu u potpunosti eliminisati posljedice, ali će nam znatno pomoći u oporavku, jer gost koji dođe uz vaučer će potrošiti dodatni novac. Međutim, da bi domaći turizam imao razvojnu komponentu, kao i do sada, potrebi su nam strani turisti, jer su oni ti koji podižu potrošnju. Mi smo već u kontaktu sa našim gostima iz Hrvatske i Slovenije i oni žele doći, ali osnovni preduslov za to je prelaz granice po starom režimu - rekao je Radošević.

Uredbu o uslovima i načinu korišćenja turističkih vaučera za subvencionisano plaćanje smještaja u Srpskoj, što je prvi korak u realizaciji ovog projekta, juče je usvojila Vlada Srpske. Ministarka trgovine i turizma RS Suzana Gašić rekla je da će iz Kompenzacionog fonda Srpske biti izdvojen novac za to. Podsjetila je da turističke vaučere mogu da koriste punoljetni građani sa prebivalištem u Srpskoj, a moći će za njih da se prijave posredstvom aplikacije.

- Preduslov je da su rezervisali smještaj kod privrednog subjekta koji je prijavljen i ispunio uslove - rekla je Gašićeva, dodavši da građani mogu direktno rezervisati smještaj, odnosno nisu obavezni da to rade posredstvom turističke agencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana