Turizam može da postane top sektor domaće privrede

Srna
Turizam može da postane top sektor domaće privrede

BEOGRAD - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministar Staša Košarac ocijenio je danas da turizam u Republici Srpskoj i u cijeloj BiH ima potencijal da postane top sektor domaće privrede.

Košarac je nakon obilaska štanda Republike Srpske na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu istakao da je za Srpsku veoma značajno što promoviše svoje turističke potencijale u gradu, u kojem se, prema njegovim riječima,
oblikuju ozbiljne odluke o regionalnoj saradnji.

Navodeći da je saradnja država regiona od vitalnog značaja, Košarac je najavio da će političari iz Republike Srpske uložiti napore da njihove kolege iz ostalih dijelova BiH shvate da moraju da nastupaju zajedno u važnim regionalnim projektima.

- Jedna od grana na koje se to odnosi jeste i turizam. Republika Srpska u toj oblasti ima potencijal koji pokazuje svakodnevno. Veliki novčani prilivi i devizna sredstva koja dolaze u Srpsku predstavljaju adekvatan odgovor na vrijedan rad naših turističkih radnika i promociju naših turističkih potencijala - rekao je Košarac.

On je ukazao da je neophodan stalni rad na promociji turističkih vrijednosti, što je opredjeljenje institucija Republike Srpske.

- Treba da se hvalimo rezultatima u Olimpijskom centru Jahorina. To je primjer dobre prakse, gdje su institucije Republike Srpske podržale investicije, tako da je danas ovaj olimpijski centar adresa sa kojom se svi porede. To je pobjeda Republike Srpske i pobjeda turizma Srpske - naglasio je Košarac.

Kako kaže, raduje ga činjenica da postoji svijest o potrebi da se stvori jedinstveno turističko tržište, jer je to veoma značajno za sve zemlje regiona.

- Takođe, raduje me i to što danas na Sajmu imamo više od 20 izlagača iz Republike Srpske. To pokazuje disperzivan razvoj turističke privrede u Srpskoj. Istovremeno, to je potvrda da Republika Srpska, Vlada i njene institucije imaju odgovornu politiku - ocijenio je Košarac.

Košarac je danas zajedno sa ministrom trgovine i turizma Republike Srpske Suzanom Gašić i šefom Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađenom Cicovićem posjetio izlagače iz Srpske, koji učestvuju na 43. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu.

Na štandu Republike Srpske u Hali 4 Beogradskog sajma više od 20 turističkih organizacija i privrednih subjekata predstavili su svoju ponudu posjetiocima najznačajnije turističke manifestacije u regionu.

Beogradski sajam turizam, na kojem nastupa 13 zemalja, svečano je otvoren juče i trajaće do nedjelje, 27. marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana