Turiste iz Kine "zarobio" virus korona

Milijana Latinović
Turiste iz Kine "zarobio" virus korona

BANjALUKA - Prirodne ljepote i kulturno-istorijski spomenici u Srpskoj i BiH proteklih godina bili su mamac za sve veći broj posjetilaca iz Kine kojih će po svemu sudeći ove sezone biti znatno manje jer zbog epidemije u svojoj zemlji, izazvane virusom korona, masovno otkazuju putovanja.

Turističke bisere u Srpskoj, Kinezi uglavnom posjećuju u okviru balkanskih tura u kojima "krstare" regionom, a zbog situacije izazvane smrtonosnim virusom već su otkazali oko 60 odsto aranžmana u Srbiji. 

Direktorica Turističke organizacije Republike Srpske (TORS) Nada Jovanović kaže da smanjenje broja kineskih turista u Srbiji i ostalim državama u regionu, automatski znači manje posjetilaca iz najmnogoljudnije zemlje svijeta i kod nas.

- Nažalost virus korona je izazvao probleme u svim segmentima, pa tako i u turizmu. Očekujemo da će se broj posjetilaca iz Kine u ovoj godini smanjiti, s obzirom na trenutnu situaciju sa epidemijom - rekla je Jovanovićeva za "Glas Srpske" i dodala da su Kinezi lani u Srpskoj ostvarili 8.848 noćenja.

Ona ističe da Kineze mahom privlače spomenici iz Drugog svjetskog rata, te da su na njihovim putovanjima nezaobilazni nacionalni parkovi "Kozara" i Sutjeska", te Banjaluka i Trebinje.

Direktor NP "Sutjeska" Dejan Pavlović kaže da je bilo najavljeno nekoliko grupa iz Kine za ovu godinu, ali da im se, od pojave virusa korona, turoperateri ne javljaju.

- Tokom prošle godine imali smo nekoliko grupa turista iz Kine - rekao je Pavlović.

Gosti sa Dalekog istoka veoma često posjećuju jug Srpske, a u Trebinju je lani zabilježeno 5.500 noćenja Kineza.

- Rano je davati bilo kakve prognoze ali sigurno da će se posljedice virusa korona odraziti i na turizam Srpske. Sve ture planirane za februar i mart su odgođene - rekao je direktor Turističke organizacije Trebinje Marko Radić.

Direktor Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona Andrija Kršić ističe za "Glas Srpske" da se proteklih godina broj turista sa Dalekog istoka konstantno povećavao.

- Očekivali smo da će taj trend biti nastavljen i u ovoj godini, međutim, virus je izazvao veliku zabrinutost i strah, tako da Kinezi otkazuju dolaske - kazao je Kršić, naglasivši da su Kinezi karakteristični gosti koji u okviru desetodnevnih balkanskih tura obilaze i znamenitosti BiH.

Kinezi su u prošloj godini bili najbrojniji strani gosti u Kantonu Sarajevo, a u Turističkoj zajednici tog kantona kažu da je lani registrovano 66.392 turista iz Kine.

Sa posljedicama virusa korona suočavaju se mnoge zemlje svijeta, među kojima i Rusija, čiji bi turistički operateri mogli biti na gubitku od skoro 47 miliona dolara u februaru i martu zbog nedolazaka kineskih turista. Iz tamošnje Asocijacije turističkih operatera tvrde da bi ruski turizam mogao da izgubi oko 490 miliona dolara u periodu od maja do septembra ukoliko se kineski turisti ne vrate u Rusiju tokom ljeta.
 

Zabrane

Pojedine zemlje uvele su ograničenja za posjetioce iz Kine kako bi spriječile eventualno širenje virusa korona. Rusija je privremeno zabranila ulazak kineskih državljana u zemlju koji dolaze iz obrazovnih, privatnih i turističkih razloga, a ovi propisi na snagu stupaju danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana