Turčesku: Uvođenje vjeronauke u škole najveći uspjeh crkava regiona

Srna
Turčesku: Uvođenje vjeronauke u škole najveći uspjeh crkava regiona

Trebinje - Profesor Univerziteta Konkordija iz kanadskog grada Montreala Lučijan Turčesku izjavio je večeras u Trebinju da je ponovno uvođenje vjerske nastave u državne škole najveći uspjeh crkava regiona.

“Dok je većina zemalja usvojila nešto relaksiraniji pristup podučavanju religije, neke druge imaju snažno osjećanje da religija treba da bude dio nastavnog plana i programa, čak iako je ne mogu učiniti obaveznom onako kako bi željeli, zbog različitih međunarodnih zaštita slobode savjesti i vjeroispovijesti”, naveo je Turčesku na predavanju o temi “Religija i Evropa nakon pada gvozdene zavjese”.

On je istakao da su, što se tiče izbjeglica, neke crkve gostoljubljivije od drugih, ali da se većina zemalja u istočnoj Evropi nije suočila sa većim prilivom migranata sa Bliskog istoka, jer su oni zainteresovani za bogatije zemlje zapadne Evrope.

Turčesku je istakao da se “gvozdena zavjesa” koristila kao politička, ideološka i vojna realnost podržana od Sovjetskog saveza nakon Drugog svjetskog rata, kako bi zaštitili sebe i zemlje koje su potpale pod njihovu sferu od uticaja zapadnih kapitalističkih ideologija.

On je govorio i o religiji u istočnoj i centralnoj Evropi i Rusiji, odnosno progonu same religije u periodu komunizma i njenom preporodu nakon pada Berlinskog zida i raspada Sovjetskog zaveza početkom devedesetih godina 20. vijeka.

Ovaj ugledni profesor približio je posjetiocima simpozijuma stavove crkve o abortusu, seksualnosti, nacionalizmu, te vjerskoj nastavi u državnim školama, ali i saradnji najviših zvaničnika crkava u istočnoj Evropi sa komunističkim režimom.

“Crkve u regionu radije su zauzimale aktivan stav kada je uspostavljena demokratija i željele su da se njihov glas čuje kod rješavanja određenih problema”, naveo je Turčesku.

On je istakao da većina crkava u regionu nije zainteresovana da donosi regulative u oblasti seksualnosti, a da one koje to, ipak, jesu, naginju ka ekstremnom konzervatizmu, ohrabrujući zabranu abortusa, odbacivanje homoseksualnosti i ohrabrivanje tradicionalnih porodičnih vrijednosti.

“Nacionalizam je nešto što je u većini temalja regiona povezano sa religijom, ali one zemlje koje su se priključile EU, kao na primjer Rumunija, uspjele su da snize nacionalističke tendencije”, naveo je Turčesku.

Predavanjem o temi “Religija i Evropa nakon pada gvozdene zavjese”, koje je održao profesor Turčesku, u Trebinju je završen Šesti simpozijum “Teologija u javnoj sferi”.

Simpozijum, koji je organizovao Centar za filosofiju i teologiju iz Trebinja, u protekla tri dana ugostio je eminentne stručnjake iz različitih društvenih oblasti i teologije, koji su posjetiocima približili najaktuelnije teme današnjice, kao što su koncepti države, savremena tehnologija, uticaj prosvjetiteljstva, te mir kao osnova svetih spisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana