Trnovo: Svirepi zločin nad nedužnim srpskim civilima, djecom i starcima

Srna
Trnovo: Svirepi zločin nad nedužnim srpskim civilima, djecom i starcima

TRNOVO - Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić izjavio je danas u Ledićima da su u ovom nekada srpskom selu od zločinačke ruke komšija muslimana stradali nedužni civili, samo zato što su bili Srbi, pravoslavci.

"Srpsku nejač pobili su oni koji se iz dana u dan predstavljaju kao branioci, borci, oslobodioci, a zapravo su obični zločinci i monstrumi koji su se iživljavali i pobili srpsku djecu i starce u Ledićima", rekao je Lučić novinarima nakon parastosa na Spomen-obilježju u Ledićima.

Prema njegovim riječima, Trnovo je u posljednjem ratu pretrpjela ogromne štete, prije svega u ljudstvu, i sigirno je to jedna od opština koja je najviše stradala u BiH.

On je potvrdio da se za zločin u Ledićima vodi sudski postupak u Sudu BiH, međutim to sve predugo traje što dovodi u sumnju da će taj proces pravedno biti doveden do kraja i do presude onima koji su počinili ovaj nezapamćeni zločin.

"To bi bila bar mala satisfakcija za porodice i žrtve zločina u Ledićima. Ovdje nije riječ o pritiscima na pravosuđe BiH, nego samo o tome da Sud i Tužilšatvo rade svoj posao i da se neko od okrivljenih poput Edhema Godinjaka, nađe pred sudom, gdje će o njegovim zločinima svjedočiti mnogobrojni svjedoci iz Ledića i trnovskog kraja", rekao je Lučić.

On je naglasio da su u Ledićima jezivo likvidirani nezaštićeni civili, ne borci Vojske Republike Srpske koji su stradali u borbenom okršaju, nego je riječ o Srbima koji su stradali na pragu svojih kuća ili u zbjegu, bježeći od muslimanskih vojnih formacija.

Načelnik opštine Trnovo Dragomir Gagović ističe da su se u ovoj lokalnoj zajednici dogodili nastrašniji i najveći zločini nad Srbima u BiH, u odnosu na broj stanovnika, a zločin u Ledićima jedan je od najsvirepijih zločina nad nedužnim civilima, djecom i starcima.

"U Ledićima su svi bili civili, niko nije bio vojnik i svi oni su tražili spas u planini Treskavici, gdje su ih presreli zločinci i najkrvavije ih pobili. Moj apel je da Bog da da se ovakav zločin nikada i nikome više ne dogodi", poručio je Gagović.

Predsjednik Udruženja "Moje ognjište" iz Trnova Slavko Vasić ponovio je da su svi stradali u Ledićima pobijeni na najokrutniji najsvirepiji način.

On je izrazio sumnju da će Sud ko kraja privesti sudski proces protiv Edhema Godinjaka i njegovih saradnika, koji se terete za zločin u Ledićima.

"Mi se nikada nećemo odreći sjećanja na naše najmilije, koji su bili nevine i nedužne žrtve neviđenog zločina koga su počinili naše komšije muslimani, ili kako se sada zovu, Bošnjaci", rekao je Vasić.

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca u selu Ledići, u federalnoj opštini Trnovo, danas je obilježeno 28 godina od svirepog zločina koji su počinili pripadnici takozvane Armije BiH nad 24 srpska civila.

Parastos je služio paroh trnovski jerej Njegoslav Jelisić, uz sasluženje sveštenika Srpske pravoslavne crkve i u prisustvu članova porodica nastradalih i predstavnika grada Istočno Sarajevo, opština u sastavu grada i organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Zločin nad srpskim civilima u selu Ledići 3. juna 1992. godine u večernjim časovima počinili su pripadnici takozvane Armije BiH, regrutovani sa područja Sarajeva, te komšije muslimani iz susjednog sela Dejčići.

U zločinačkom pohodu pripadnika takozvane Armije BiH ubijeno je 10 članova porodice Vasić, cijela porodica Tešanović, koja je imala devet članova, tri člana porodice Miovčić, te Savo Kenjić i Slađana Sekulić.

Najstarija žrtva bila je Ikonija Vasić koja je imala 92 godine, a najmlađa Milan Tešanović koji je imao samo 18 mjeseci, a kojem su, prema izvještaju patologa, zločinci lomili nejake ruke i noge.

Selo je opljačkano, spaljeno i razoreno, da se gubi skoro svaki trag srpskog prisustva na tom prostoru.

Okupacija sela, koje je u međuvremenu pretvoreno u svojevrstan muslimanski logor za Srbe, trajala je do 10. juna.

Do 2001. godine iskopani su ostaci 24 žrtve. Kosturi su većinom bili nepotpuni, a neke lobanje su pronađene odvojene od tijela. Prema izvještaju MUP-a Republike Srpske, stanovnici Ledića ubijeni su na najbrutalniji način - klanjem, vješanjem ili gušenjem. 
Za zločin u Ledićima još niko nije pravosnažno osuđen, a trenutno se pred Sudom BiH vodi postupak protiv Edhema Godinjaka koga kao najodgovornijeg, po komandnoj odgovornosti, terete za zločine nad Srbima na području Trnova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana