Trivićeva i Gajanin potpisali protokol o studentskoj praksi

Srna
Trivićeva i Gajanin potpisali protokol o studentskoj praksi

BANjALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić potpisala je danas u Banjaluci sa rektorom banjalučkog Univerziteta Radoslavom Gajaninim protokol o stručnoj praksi studenata.

Protokol koji je zaključen između resornog ministarstva i Univerziteta u Banjaluci uređuje način i vrijeme obavljanja stručne prakse studenata Univerziteta u Centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka, kao i ustanovama osnovnog i srednjeg vaspitanja i obrazovanja koje imaju sjedište na području grada Banjaluka.

Trivićeva je rekla da je danas i zvanično potpisan protokol o stručnosj praksi studenata u okvirima nastavnih predmeta pedagoške grupe, što znači da će studenti čije će buduće zanimanje biti u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, moći da obavljaju praktičnu nastavu.

"Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske kroz ovaj protokol će otvoriti širom vrata svih osnovnih i srednjih škola za studente i stručnu praksu, a isto tako smo usaglasili sa ustanovom Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje da će studenti koji pohađaju predškolstvo moći stručnu praksu da obavljaju u predškolskim ustanovama", rekla je Trivićeva.

Ona je dodala da je ovo jedan od koraka kojim resorno ministarstvo pokušava da unaprijedi kvalitet budućih nastavnika, profesora ili vaspitača, istakavši da se najbolja znanja upravo stiču kroz praktičnu nastavu. "Kao što smo dogovarali praktičnu nastavu naših srednjoškolaca sa poslodavcima, mi smo s druge strane sada poslodavac koji otvara vrata upravo studentima koji su budući naši zaposlenici", rekla je Trivićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je najavila da će se u skorije vrijeme identičan protokol potpisati i sa Univerzitetom Istočno Sarajevo. Rektor banjalučkog Univerziteta zahvalio je Trivićevoj za inicijativu da se realizuje ovakav protokol koji definiše stručnu praksu za one studijske programe koji obrazuju buduće nastavnike, profesore i vaspitače.

"Protokolom je definisan način izvođenja stručne prakse za ove studijske programe i iskrena zahvalnost i u ime Univerziteta u Banjaluci, ali i u ime članica Univerziteta, riječ je o šest članica Univerziteta koji upravo obrazuju ovakve kadrove", rekao je Gajanin.

On je naglasio da je strateški cilj Univerziteta u Banjaluci povećanje udjela stručne prakse, odnosno praktičnog dijela nastave na svim studijskim programima u Banjaluci.

"Jedan od vidova definisanja stučne prakse je i potpisivanje i ovog protokola koji definiše način izvođenja prakse za pedagošku grupu onih studijskih programa koji obrazuju pomenute kadrove", kazao je Gajanin.

On je rekao da na Univetrzitetu potpisuju niz protokola sa kompanijama bilo privatnim ili javnim, u kojima studenti imaju praksu.

"Sada je značajno veći udio stručne prakse, odnosno praktičnog dijela nastave na svim studijskim programima koji se izvode na Univerzitetu u Banjaluci", zaključio je Gajanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana