Trivić: Za deficitarna zanimanja obezbijeđene stipendije

Srna
Trivić: Za deficitarna zanimanja obezbijeđene stipendije

BANjALUKA- Upis u srednje škole u Republici Srpskoj počinje u ponedjeljak, 14. juna, a osim novih zanimanja koja su prosperitetna u oblasti novih tehnologija, učenici mogu da se odluče i za deficitarna zanimanja za koja su i ove godine obezbijeđene stipendije, rekla je Srni ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić.

Trivićeva je izrazila nadu da će učenici, shodno uspjehu u osnovnoj školi, upisati željeno zanimanje prema talentima i afinitetima koje imaju, ali i da će birati na osnovu saznanja o profilima koji su potrebni na tržištu rada. „Listom deficitarnih zanimanja obuhvaćena su 23 zanimanja u 33 škole u 22 jedinice lokalne samouprave, a planirano je ukupno 756 učenika. Za njih će biti obezbijeđene mjesečne stipendije od 100 KM i prevoz na mjesečnom nivou za vrijeme trajanja nastavne godine“, rekla je Trivićeva.

Ona je napomenula da ova zanimanja Ministarstvu delegiraju lokalne zajednice, Privredna komora, Unija udruženja poslodavaca Srpske, Zanatsko-preduzetnička komora, s ciljem da se obrazovanje prilagodi potrebama tržišta rada u segmentu stručnih škola.

„Podsticaji su motivacija za učenike da upišu deficitarna zanimanja koja ne treba posmatrati i identifikovati kao zanate, jer to mogu biti i četvorogodišnje škole za koje manjka interesovanja učenika, ali je potreba za njima na tržištu rada“, istakla je Trivićeva.

Na listi deficitarnih zanimanja su monter suve gradnje, moler i fasader u Građevinskoj školi Banjaluka, agroprerađivač u Poljoprivrednoj školi Banjaluka, mehaničar mehatronike, pneumatike i hidraulike, zatim operater savremenim tehnologijama u banjalučkoj Tehničkoj školi, te tehničar modelar obuće i dizajner modni tehničar u Politehničkoj školi Banjaluka. Deficitarna zanimanja su i tehničar modelar obuće u Mašinskoj školi Mrkonjić Grad, bravar-zavarivač u Srednjoškolskom centru „Petar Kočić“ Šipovo i u Tehničkoj školi Gradiška, dizajner modni tehničar u Srednjoj stručnoj i tehničkoj školi Gradiška. Na listi deficitarnih zanimanja su i alatničar i bravar-zavarivač u Srednjoškolskom centru „Đuro Radmanović“ Novi Grad, električar-elektroinstalater u Elektrotehničkoj školi Prijedor, te mesar u Poljoprivredno-prehrambenoj školi Prijedor i kuvar u Ugostiteljsko-ekonomskoj školi Prijedor.

U Centru srednjih škola „Petar Kočić“ Srbac deficitarno zanimanje je bravar-zavarivač, a u Centru srednjih škola „Ivo Andrić“ Prnjavor i u Srednjoj školi „Nikola Tesla“ Teslić to su bravar-zavarivač i obrađivač metala rezanjem, u Srednjoškolskom centru „Jovan Dučić“ Teslić poslastičar. Deficitarna zanimanja su i električar-elektroinstalater u Srednjoškolskom centar „Mihajlo Pupin“ Derventa, instalater i obrađivač metala rezanjem u Tehničkoj školi Doboj, te rukovalac građevinskih i pretovarnih mašina i kranova i vozač motornih vozila u Saobraćajnoj i elektro školi Doboj.

Na listi deficitarnih zanimanja su i pekar i poslastičar u Ugostiteljskoj i trgovinskoj školi Doboj, auto-mehaničar u Srednjoškolskom centru „Nikola Tesla“ Vukosavlje, agroproizvođač u Srednjoškolskom centru „Jovan Cvijić“ Modriča i u Poljoprivrednoj i medicinskoj školi Bijeljina, zatim obrađivač metala rezanjem u Tehničkoj školi „Mihajlo Pupin“ Bijeljina.

Osim toga, na listi deficitarnih zanimanja su i tesar i kamenorezac-keramičar u Srednjoj stručnoj školi Janja, rukovalac građevinskih i pretovarnih mašina i kranova u Tehničkom školskom centru Zvornik, bravar-zavarivač u Srednjoškolskom centru „Milorad Vlačić“ Vlasenica. Deficitarna zanimanja su i električar-elektroinstalater u Srednjoškolskom centru „Milutin Milanković“ Milići, konobar i kuvar u Srednjoškolskom centru Pale, auto-električar i auto-mehaničar u Srednjoj školi „28. juni“ Istočno Novo Sarajevo, električar-elektroinstalater u Srednjoškolskom centru „27. januar“ Rogatica, te kuvar i agroproizvođač u Centru srednjih škola Trebinje i mehaničar mehatronike, pneumatike i hidraulika, te električar-elektroinstalater u Tehničkoj školi Trebinje.

Nova zanimanja koja će srednjoškolci moći da upišu su operater savremenim tehnologijama u banjalučkoj Tehničkoj školi, mehaničar mehatronike, pneumatike i hidraulike u tehničkčim školama Banjaluka i Trebinje, tehničar multimedija u Politehničkoj školi Banjaluka i Srednjoškolskom centru Kostajnica.

U Građevinskoj školi u Banjaluci nova zanimanja su fasader i monter suve gradnje, koje je novina i u Centru „Zaštiti me“, zatim agrotehničar u Poljoprivrednoj školi Banjaluka, Poljoprivredno-prehrambenoj školi Prijedor, Centru srednjih škola „Ivo Andrić“ Prnjavor, u Stručnoj i tehničkoj školi Derventa, te u Srednjoškolskom centru „Jovan Cvijić“ Modriča. Agroproizvođač je novo zanimanje u Poljoprivrednoj školi Banjaluka, Centru srednjih škola Trebinje, Srednjoškolskom centru „Jovan Cvijić“ Modriča, kao i u Poljoprivrednoj i medicinskoj školi Bijeljina.

Carinski tehničar novo je zanimanje u Ugostiteljsko-ekonomskoj školi Prijedor, Centru srednjih škola „Petar Kočić“ Srbac, Centru srednjih škola „Ivo Andrić“ Prnjavor, Stručnoj i tehničkoj školi Derventa, te u srednjoškolskim centrima „Nikola Tesla“ Šamac, „Petar Kočić“ Zvornik, „Istočna Ilidža“ u Istočnoj Ilidži, „27. januar“ Rogatica, „Ivo Andrić Višegrad“ i „Golub Kureš“ Bileća.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana