Trivić: Važno da učenici steknu praktična znanja

Srna
Trivić: Važno da učenici steknu praktična znanja

BANjALUKA - Zajednički cilj Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Unije udruženja poslodavaca je da učenici, koji završe srednje stručne škole, steknu sva potrebna praktična znanja i budu u potpunosti osposobljeni za rad u kompanijama, rečeno je na sastanku resornog ministra Natalije Trivić i predsjednika Unije Saše Trivića.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom prilikom izbora deficitarnih zanimanja u srednjim školama, koje će stipendirati Vlada Srpske.

“Konstatovano je i da će se i u narednom periodu upisne politike prilagođavati potrebama privrede, te je razgovarano o unapređenju projektne saradnje u oblasti opremanja kabineta za praktičnu nastavu u školama”, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske.

Trivićeva je izrazila zadovoljstvo što je u školskoj 2020/21. godini u 27 jedinica lokalne samouprave u 32 škole realizovan upis 591 učenika u 21 deficitarno zanimanje.

“Izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju predviđeno da se praktična nastava realizuje kod poslodavca najmanje u obimu od 25 odsto ukupnog obima časova praktične nastave”, rekla je Trivićeva.

Ona ističe da će povećanjem prakse učenici imati priliku da stiču znanje i praksu na kvalitetniji način, a poslodavci će imati priliku da na vrijeme obezbijede kvalitetne radnike sa kojima će dugoročno moći povećati kvalitet i obim proizvodnje.

Trivićeva je najavila da će i dalje biti organizovane obuke za mentore koji će kod poslodavaca biti zaduženi da učenicima prenose znanje u toku obavljanja prakse, kao i da je od naredne godine planirna aktivna edukacija nastavnog kadra praktične nastave kod poslodavaca.

Na sastanku je razgovarano i o aktivnostima u oblasti osnovnog vaspitanja i obrazovanja u vezi sa profesionalnom orijentacijom učenika završnih razreda osnovnih škola.

Trivićeva smatra da je potrebno nastaviti sa razvojem dualnog obrazovanja i formirati regionalne savjete za povezivanje obrazovanja i tržišta rada koji bi, kao kontakt tačka, imali kontinuiranu saradnju sa privrednicima i lokalnim samoupravama s ciljem da se upisne politike prilagođavaju regionalnim potrebama privrede.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana