Trivić: Neophodna digitalizacija ustanova kulture

Srna
Trivić: Neophodna digitalizacija ustanova kulture

BANjALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić zadovoljna je rezultatima koje su u prethodnih nekoliko mjeseci ustanove kulture ostvarile radeći u otežanim uslovima, te ukazala na neophodnost digitalizacije ovih ustanova.

Trivićeva je istakla da su ustanove kulture u prethodnom periodu prepoznale značaj digitalne platforme za pozicioniranje svojih sadržaja, ali i komuniciranja sa publikom.

"Vanredna situacija izazvana virusom korona ukazala je na značaj ovog segmenta u oblasti kulture. Narednu godinu planiramo u punom kapacitetu, nadajući se da će doći do normalizacije situacije", rekla je Trivićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci, nakon sastanka sa direktorima ustanova kulture Republike Srpske.

Ona je navela da je na sastanku bilo riječi i o pronalaženju načina da se pri Narodnom pozorištu Republike Srpske osnuje Filharmonija Srpske.

"Narednih mjesec dana ćemo intenzivno raditi na iznalaženju mogućnosti, organizacionih i finansijskih, da to realizujemo naredne godine", rekla je Trivićeva.

Trivićeva je podsjetila i da je Vlada Srpske na prethodnoj sjednici utvrdila Nacrt zakona o statusu samostalnog umjetnika i samostalnog stručnjaka u kulturi.

Ona je pojasnila da ovaj zakon predstavlja podršku individualnom radu samostalnih umjetnika i stručnjaka u kulturi, u smislu izdvajanja poreza i doprinosa na njihov godišnji angažman.

"U planu za narednu godinu je i donošenje izmjena i dopuna dva zakona - o kulturnim dobrima i o muzejskoj djelatnosti, te ćemo prije donošenja konačnih rješenja uključiti ustanove kulture kako bismo unaprijedili ove oblasti u Srpskoj i stigli do najboljih rješenja", rekla je Trivićeva.

Trivićeva je napomenula da, usljed vanredne situacije izazvane virusom korona, određene aktivnosti institucija kulture nisu ni realizovane, dok su pojedine ostvarene u smanjenom kapacitetu.

Ona je podsjetila da je od prošle sedmice omogućeno da ustanove kulture broj publike usklade sa svojim prostornim kapacitetima, te izrazila nadu da će na taj način ove ustanove u narednom periodu raditi u olakšanim uslovima.

"Pokušaćemo i pronaći rješenje da Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske proširi svoje prostorne kapacitete, kako bi zadovoljile potrebu adekvatnog skladištenja bibliotečke građe", rekla je Trivićeva.

Direktor Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske Jasna Milešević rekla je da će digitalizacija kulturnih dobara doprinijeti da se javnost bolje upozna o objektima koji su pod zaštitom, kao i prirodna i kulturna dobra. 

"Cilj je da našu kulturno-istorijsku baštinu čuvamo i pokušamo i da ih uobličimo u turističku ponudu Republike Srpske", rekla je Maleševićeva.

Direktor Arheološkog muzeja "Rimski municipij" Skelani Svjetlana Marković istakla je turistički potencijal ovog muzeja, koji se nalazi blizu granice sa Srbijom, da svojim značajem da privuče što veći broj publike.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana