Trivić: Jezik i pismo identitet jednog naroda

SRNA
Foto: SRNA

BANjALUKA- Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je danas da su jezik i pismo osnova identiteta jednog naroda i da ih je potrebno njegovati.

Trivićeva je na obilježavanju Dana Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci istakla da je potrebno da svi zajednički, kako Univerzitet, tako i resorno ministarstvo, njeguju srpski jezik i pismo i edukuju buduće generacije.

Ona je u izjavi novinarima istakla da je Dan Filološkog fakulteta dobar povod da se analiziraju i saberu dobri rezultati koje je ostvario ovaj fakultet. "Konferencija koja je organizovana u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture Identiteti i nasljeđe je od nemjerljivog značaja kako za stručnu tako i za široku javnost Republike Srpske", rekla je Trivićeva.

Ona je navela da je ta konferencija imala značajne odraze u javnosti o pitanju kulturnog nasljeđa, identiteta i zašto je važno da svi njegujemo srpski jezik i pismo

. "Ministarstvo jednom ili dva puta godišnje organizuje konferencije što se tiče naučnog stepena i uključenja akademske zajednice, a u kontinuitetu provodi kampanju Čitajmo zajedno koja ima potpunu refleksiju na čitalačku publiku u Republici Srpskoj", rekla je Trivićeva.

Dekan Folološkog fakulteta Biljana Babić rekla je da se dan Svetih Ćirila i Metodija obilježava i kao Dan Filološkog fakuteta i mnogih drugih obrazovnih ustanova širom slovenskog svijeta, naglasivši da je nacionalna filologija od izuzetnog značaja za svaki narod i svaku državu.

"Srpski jezik i književnost je imao jednu blagu putanju pada prethodnih godina, međutim od prošle godine krenuli smo uzlaznom putanjom i naših 18 upisanih studenata rječito govori o tome", rekla je Babićeva.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je da Filološki fakultet Univerzitet u Banjaluci osnovan 2009. godine, a nastao je izdvajanjem filoloških studijskih programa iz okrilja Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

"Od 2009. godine Filološki fakultet uspešno razvija naučne oblasti za koje je matičan Filološki fakultet.

Mi smo posebno zadovoljni sa nastavom i nastavnim procesima na studijskim programima prije svega Srpski jezik i književnost, zatim izučavanje stranih jezika i književnosti", rekao je Gajanin.

On je dodao da se izučavaju engleski, njemački, italijanski, francuski i ruski jezik i književnost, a u pripremi je izučavanje kineskog jezika, te da se očekuje upis prvih studenata iz studijskog programa Sinologija u okviru koga će se izučavati kineski jezik. Gajanin je dodao da je Filološki fakultet mjesto gdje se izučavaju i neformalno jezici, u okviru odgovarajućih podorganizacionih jedinica kao što su Centar za ruski jezik i književnost, Centar za grčki jezik i književnost.

"Od prije nekoliko mjeseci tu se izučava i turski jezik, tako da jednostavno na Filološkom fakultetu otprilike na koji god jezik da pomislimo možemo da izučavamo", rekao je Gajanin.

On je naglasio da je Filološki fakultet obezbijedio izučavanje srpskog jezika za strance i dodao da Univerzitet u Banjaluci ima plan da u narednom periodu obezbijedi upis stranih studenata, a da u okviru studiranja na Univerzitetu u Banjaluci, uporedo, Filololški fakultet obezbijedi izučavanje srpskog jezika do nivoa "B jedan".

Povodom ovog značajnog datuma za Filološki fakultet svečanu besjedu je održala direktor Instituta za srpski jezik SANU iz Beograda Sofija Miloradović.

Svečanosti su, pored ministra Natalije Trivić i rektora Gajanina, prisusutvovali i dekani i prodekani fakulteta Banjalučkog univerziteta, nagrađeni profesori i prijatelji Filološkog fakulteta, a dodijeljena su i priznanja najuspješnijim studentima Filološkog fakulteta.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana