Trivić: Izgradnja dvije škole u narednoj godini

Srna
Foto: gs

BANjALUKA- Vlada Republike Srpske prihvatila je danas inicijativu o izgradnji područne osnovne škole u banjalučkom naselju Paprikovac i objekta osnovne škole u Istočnom Novom Sarajevu čija realizacija je planirana za narednu godinu, izjavila je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić.

Trivićeva je rekla novinarima da su izgradnju područnog odjeljenja Osnovne škole "Ivo Andrić" inicirali stanovnici banjalučke mjesne zajednice Paprikovac, te da je takva inicijativa proistekla pošto se veliki broj djece sa tog područja izlaže riziku prelazeći veći broj frekventnih saobraćajnica.

Ona kaže da je riječ o područnom odjeljenju od prvog do petog razreda i da tom području gravitira više stotina djece, koja pohađaju četiri osnovne škole, a neke nisu ni blizu njihovog naselja.

Trivićeva je navela da je u Istočnom Novom Sarajevu predviđena izgradnja osnovne škole, s obzirom na to da bi tu osnovnu školu pohađalo 800 djece, a što je inicirala ta lokalna zajednica.

"Dobili smo elaborat o opravdanosti izgradnje te škole u skladu sa zakonom", naglasila je Trivićeva.

Ona kaže da u vezi sa inicijativom za izgradnju područne odnovne škole u banjalučkom naselju Ada, od grada, koji je inicijator, još nije dostavljen potreban elaborat i tehnička specifikacija uslova za izgradnju.

Trivićeva je povodom vršnjačkog nasilja u školi u Nevesinju rekla da je za svaku osudu takvo postupanje učenika i da je Ministarstvo naložilo prosvetnoj i predagoškoj inspekciji da posjete školu i sagledaju uzroke zašto je do toga došlo.

"Nedopustivo je da se vršnjačko nasilje sve češće dešava u samim školama i poražavajuće, te su potrebni dodatni napori da se zajednički radi na umanjivanju te pojave koja je u porastu i kod nas i u zemljama regiona", naglasila je Trivićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana