Trivić: Besplatno predškolsko vaspitanje za djecu sa poteškoćama i bez roditeljskog staranja

Srna
Trivić: Besplatno predškolsko vaspitanje za djecu sa poteškoćama i bez roditeljskog staranja

BANjALUKA - Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je da je Vlada na današnjoj sjednici utvrdila prijedloge izmjena i dopuna tri zakona iz oblasti vaspitanja i obrazovanja, a jedna od najvažnijih novina je omogućavanje besplatnog pohađanja predškolskih ustanova za djecu sa poteškoćama u razvoju i bez roditeljskog staranja.

Trivićeva je istakla da je riječ o prijedlozima izmjena i dopuna zakona o predškolskom, osnovnom i srednjoškolskom vaspitanju i obrazovanju.

- Ranije je planirano da ovi prijedlozi zakona budu upućeni u Narodnu skupštinu, ali s obzirom na pauzu u skupštinskom zasjedanju zbog virusa korona sada ćemo ih po hitnom postupku uputiti na razmatranje i usvajanje. To činimo prvenstveno da bismo stvorili uslove da sve što smo planirali Akcionim planom za reformu obrazovanja počnemo primjenjivati od septembra, a u suprotnom bismo izgubili godinu dana - rekla je Trivićeva na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.

Govoreći o predloženim izmjenama i dopunama Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, Trivićeva je istakla da će novac za besplatno pohađanje predškolskih ustanova za djecu sa poteškoćama u razvoju i bez roditeljskog staranja biti obezbijeđen iz republičkog budžeta, te da je to dio populacionih mjera.

- U nerazvijenim i izrazito nerazvijenim lokalnim zajednicama gdje ne postoje predškolske ustanove biće omogućeno školama za djecu sa smetnjama u razvoju i ustanovama socijalne zaštite da obavljaju djelatnost predškolskog vaspitanja i obrazovanja u okviru posebnog odjeljenja ili organizacione jedinice. Želimo da i u tim lokalnim zajednicama omogućimo da djeca mogu da pohađaju predškolsko vaspitanje i obrazovanje - navela je Trivićeva.

Prema njenim riječima, u zakon je ugrađen i program pred polazak u školu koji je realizovan prethodnih godina u saradnji sa predškolskim ustanovama.

- Ponudili smo mogućnost da se tamo gdje nema predškolskih ustanova ovaj program može odvijati u osnovnim školama da bismo obuhvatili što više djece. Takođe, omogućili smo i organizovanje centara za inkluzivno vaspitanje i obrazovanje - rekla je Trivićeva.

Prema njenim riječima, izmjene u oblasti osnovnog vaspitanja i obrzovanja odnose se na inoviranje nastavnog plana i programa i inovativni pristup izvođenju i organizaciji nastave kao što je predviđeno Akcionim planom za reformu obrazovanja.

- Zbog toga je bilo potrebno uvođenje novih zakonskih odredbi. One se prvenstveno odnose na organizovanje fakultativne nastave kako bi djeca u skladu sa svojim interesovanjima i sklonostima mogla da izaberu određene predmete koje žele da pohađaju u okviru fakultativne nastave - istakla je Trivićeva.

Prema njenim riječima, propisano je i na koji način će biti obavljan inspekcijski nadzor rada zaposlenih u školama, te planirano donošenje pravilnika o standardima udžbenika za osnovne i srednje škole da bi znali kako treba da izgleda sadržaj udžbenika i šta djeca treba da nauče.

Trivićeva je rekla da se predložene izmjene Zakona o srednjoškolskom vaspitanju i obrazovanju odnose na razradu daljih aktivnosti u vezi sa srednjim stručnim školama i definisanje da umjetnička škola može biti muzička, baletska i likovna.

- Propisali smo da praktična nastava kod poslodavca obuhvata do 25 odsto ukupne praktične nastave, a uveden je i termin projektna nastava koja se razlikuje od praktične nastave. Pojam umjetnička škola često je bio generalizovan i nije se tačno znalo šta podrazumijeva, a sada smo definisali koja su to zanimanja. U skladu sa tim uveli smo novu struku kultura i umjetnost - rekla je Trivićeva.

Ministar prosvjete i kulture je dodala da je u cilju nastavka digitalizacije data mogućnost da se upis učenika može obaviti i elektronskim putem.

Vlada Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju kojim je definisano organizovanje resursnih centara za inkluzivno vaspitanje i obrazovanje radi pomoći predškolskim ustanovama u radu sa djecom sa smetnjama u razvoju.

S obzirom na to da mnoge predškolske ustanove nemaju zaposlene stručne saradnike defektologe, logopede i ostale, resursni centri bi procjenjivali i predlagali ustanovi prilagođene planove i programe za svako dijete koji bi sadržavali i konkretne mjere i aktivnosti za rad, vršili savjetodavni rad sa roditeljima, obuke za vaspitno-obrazovne radnike i ostalo.

Izmjenama su propisane mjere besplatnog pohađanja predškolske ustanove za djecu bez roditeljskog staranja i za djecu sa smetnjama u razvoju.

Vlada je utvrdila i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju kojim je stvoren pravni osnov za donošenje Pravilnika o standardima kvaliteta udžbenika u Republici Srpskoj, kao i Pravilnika o standardima rada pedagoga, psihologa, socijalnog radnika i defektologa u vaspitno-obrazovnim ustanovama Srpske.

Primarna svrha standarda je da doprinesu unapređenju vaspitno-obrazovnog procesa kroz unapređenje kvaliteta rada svih zaposlenih u stručnim službama, te istovremeno da se naglasi značaj rada stručne službe i njihov doprinos u radu sa djecom.

Za učenike koji iskazuju posebna interesovanja predviđeno je da se organizuje fakultativna nastava.

Na sjednici Vlade utvrđen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju kojim je predviđeno da se praktična nastava realizuje kod poslodavca najviše u obimu od 25 odsto od ukupnog obima časova praktične nastave, kao i da se za učenike sa smetnjama u razvoju obezbjeđuje prilagođavanje radnog mjesta u odnosu na njegove mogućnosti i vrstu invaliditeta.

S ciljem povezivanja obrazovanja sa tržištem rada propisano je uspostavljanje institucionalne saradnje Ministarstva prosvjete i kulture, Republičkog pedagoškog zavoda i Privredne komore radi sprovođenja dualnog obrazovanja, kao i ovlaštenje Privrednoj komori za provjeru ispunjenosti uslova za izvođenje praktične nastave kod poslodavca, te uvođenje mentora kao lica kojeg određuje poslodavac koji realizuje praktičnu nastavu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana