Trifković: Oksigena terapija spasila mnoge živote

Srna
Trifković: Oksigena terapija spasila mnoge živote

BIJELjINA - Oksigena terapija koja se koristi u bijeljinskoj, ali i u svim bolnicama u Republici Srpskoj spasila je mnoge živote i bilo kakva negativna priča o tome ne stoji, izjavila je načelnik Pulmološkog odjeljenja Bolnice “Sveti vračevi” u Bijeljini Slađana Trifković.

Trifkovićeva je istakla da oksigena terapija ni u kom slučaju nije uzrok lošijeg zdravstvenog stanja i da pacijenti u bijeljinskoj bolnici nikada nisu imali bilo kakav problem.

Prema njenim riječima, oksigena terapija je samo pomagala, oporavilo se više od 90 odsto pacijenata koji su bili na oksigenoj terapiji u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

“Dešavale su se komplikacije, pogoršanja zdravstvenog stanja, letalni ishodi, ali to su sve bili oblici bolesti u smislu teške pneumonije, tromboza koju uzrokuju razne druge bolesti”, dodala je Trifkovićeva.

Ona je dodala da je u Bolnici “Sveti vračevi” najveći broj pacijenata do sada izliječen zahvaljujući, između ostalog, oksigenoj terapiji, kao dijelu terapije.

Trifkovićeva je napomenula da prate i pacijente koji dolaze na kontrole u postkovid periodu, do šest mjeseci, nekada i duže, a uglavnom se oporavljaju i nemaju nikakvih posljedica u vezi sa terapijom.

Kada je riječ o pacijentima hospitalizovanim u kovid bolnicu, Trifkovićeva je navela da su uglavnom sa težim kliničkim slikama od kojih je oko 90 odsto na terapiji, a 16 ima kiseoničku podršku, odnosno oksigenu terapiju u visokim dozama.

Ona je ponovila da ne postoji nijedna informacija iz bijeljinske Bolnice, niti bilo koje u Republici Srpskoj da je neko imao problem u vezi sa oksigenom terapijom.

“Mislim da bi, prije svega, pažnju trebalo skretati na loše epidemiološko stanje, a priča o oksigenoj terapiji koja je loša zaista ne stoji”, rekla je Trifkovićeva i dodala da se kiseonik u svim bolnicama Republike Srpske nabavlja iz istog izvora.

Ona je ukazala da se epidemiološka situacija pogoršava, kako u okruženju, tako i u Bijeljini, te navela da se u kovid bolnici trenutno nalazi 80 pacijenata, te da je u posljednjih 48 časova na bolničko liječenje primljen 21 pacijent, dok je u posljednjih desetak dana gotovo dvostruko uvećan broj pacijenata.

“Puno je veći broj zaraženih pacijenata koji se liječe ambulantno što isto ukazuje na pogoršanje epidemiološke situacije”, rekla je Trifkovićeva, apelujući da se poštuju epidemiološke mjere.  

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana