Tri decenije od masakra civila u naselju Žutica- zločin nekažnjen

SRNA
Foto: SRNA

MILIĆI - U naselju Žutica u opština Milići služen je parastos za osam srpskih civila koje su na današnji dan 1992. godine iz zasjede ubile muslimanske snage na regionalnom putu Milići-Srebrenica, a za taj svirepi zločin niko nije odgovarao ni nakon tri decenije.

Toga dana prije 30 godina ubijeni su Slobodan Zečić /26/, Milenko Kovačević /32/, Obrenija Ilić /34/, Mićo Lazarević /18/, Miljana Obradović /54/, Nedeljko Kandić /38/, Mladen Petković /40/ i Vojislav Šarac /72/. Ubijeni su prilikom napada na kamion koji je prevozio radnike „Boksita“ i mještane sela Podravanje. Nekoliko putnika bjegom u šumu uspjelo je da izbjegne pogibiju.

Načelnik opštine Milići Marko Savić izjavio je Srni da je to bio strašan zločin u kojem su nastradali civili koji ničim nisu inicirali niti zaslužili ono što im se dogodilo. „Nažalost, za ovo niko nije odgovarao. Nadaju se da će neko zaboraviti, da će nam dosaditi da pominjemo i da se sjećamo, ali ono što mi nikada nećemo dozvoliti je da prestanemo da podsjećamo na ovaj strašan zločin jer žrtve to traže od nas“, dodao je Savić.

On je uputio saučešće porodicama, rekavši da je lokalna zajednica uz njih i da neće prestati da traži istinu i pravdu sve dok neko ne bude položio račun za zločin u Žutici. „Naša je dužnost i obaveza da imamo pijetet i da se borimo da sve žrtve budu uvažene i dobiju pravdu, koja je spora, ali ipak dostižna“, naveo je Savić.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Milići Dragutin Đuričić rekao je Srni da ga kao čovjeka najviše boli što za ovaj zločin niko nije odgovarao, što se ovaj predmet nije pomakao s mjesta, a obilježava se 30 godina od svirepog ubistva. „Koga da krivimo? Nismo mi pobili ove nedužne ljude, neko mora da odgovara.

Tužilaštvo BiH je zakazalo, jer ovdje je jasan slučaj, nastradali su Srbi civili koji nikome nisu ništa skrivili“, dodao je Đuričić. Predstavnik porodica poginulih boraca Ranka Savkić izjavila je Srni da je tužan i bolan svaki pomen, a poseban značaj ima ovaj gdje su poginuli civili.

„Šta su kome zgriješili? Zato što su Srbi, što su se vraćali sa svojih imanja ili s posla, zato što su nedužni, možda zbog toga niko od počinioca ovog strašnog zločina nije odgovarao“, dodala je Savkićeva. Bivši borac Dragan Durmić imao je 35 godina kada se dogodio zločin u Žutici, a sjeća se kao da je danas bilo.

„Došao sam deset minuta nakon napada i vidio kako gori kamion, prizor je bio strašan. Nama je i danas bolno, a onima koji su ovo uradili svejedno je koliko je godina prošlo, oni se ponašaju kao da ništa nije bilo jer ih niko ne tereti za zločin“, dodao je Durmić. Desimiru Lazareviću ubijen je osamnaestogodišnji sin Mićo, golobradi dječak, nikome ni kriv ni dužan.

„Nema pravde za Srbe, kao da je stoka pobijena, a ne ljudi, nevini, nenaoružani. Da je bilo djece i njih bi poklali. Danas nas muslimani optužuju da smo agresori i njima to prođe, a mi za svojim najmilijim možemo samo da tugujemo. Moje srce koje je preživjelo dva infarkta zna kako mi je sve ove godine, živim bez života.

Posebno je teško kada vidimo da naša prava i ciljeve ne možemo ostvariti, nema svjetlosti za nas, bojim se da za ovo niko neće odgovarati“, izjavio je Srni Lazarević. Parastos stradalim Srbima služili su sveštenici Ljubiša Vujičić i Duško Gligić kod spomen-obilježja, na koji su potom položeni vijenci i zapaljene su svijeće.

Boračka organizacija, uz podršku lokalne zajednice i porodica poginulih, obilježava ovaj dan kao sjećanje na stradanje civila u Žutici. Za zločin u Žutici 2010. godine procesuiran je mještanin Jusuf Ahmetović, koji je oslobođen krivice zbog, kako je odlučio Sud BiH, nedostatka dokaza. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana