Trebinjski ljekari idu na edukaciju u Banjaluku

Srna
Trebinjski ljekari idu na edukaciju u Banjaluku

TREBINjE - Šest mladih ljekara iz Trebinja otići će u Banjaluku na edukaciju za kiseoničku terapiju, izjavio je danas u ovom gradu predstavnik Ministarstva zdravlja i socijalne zaštire Republike Srpske Milan Latinović.

S ciljem sagledavalja epidemiološke situacije i priprema za zimski talas virusa korona predstavnici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Univerzitetskog kliničkog centra Repupublike Srpske i banjalučkog Doma zdravlja obišli su trebinjsku Bolnicu i Dom zdravlja te razgovarali sa predstavnicima zdravstvenih ustanova u Hercegovini.

Latinović je rekao novinarima da podrška hercegovačkom zdravstvu neće izostati i potvrdio da je dogovoreno da šest mladih ljekara bude upućeno u Banjaluku na ekukaciju.

“U narednom periodu mi želimo podržati svaku našu bolnicu u dodatnoj opremi kada je u pitanju kiseonička terapija, a s druge strane želimo podržati svaku našu bolnicu kada je u pitanju dodatna edukacija zdravstvenih radnika”, kaže Latinović.

Specijalista pulmolog i intenzivista Peđa Kovačević iz Banjaluke kaže da su neophodne tri karike - prostor, oprema i kadar.

“I dalje smo otvoreni za kolege iz Trebinja i daćemo vrlo jaku podršku u tom cilju, ojačaćemo njihov kadar, stojimo otvoreni da je moguće što više i jače da mlade ljekare osposobimo za one one najteže, odnosno kritične pacijente”, kaže Kovačević.

Pomoćnik direktora trebinjske Bolnice za medicinska pitanja Stanko Buha kazao je da u ovoj ustanovi ima mjesta za pacijente kojima treba hospitalizacija.

“Danas je slična situacija kao zadnja dva tri dana što se tiče ležećih pacijenata bolesnih od korone. Danas ima 95 pacijenata”, naglasio je Buha.

Direktor Doma zdravlja u Trebinju Branka Drašković istakla je da su zaposleni u ovoj ustanovi premoreni i da daju svoj maksimum.

“U zadnja dva tri dana imam utisak da jenjava da je malo lakše ali sada u porodičnoj medicini od početka pandemije prvi put imamo dvoje pozitivnih”, rekla je ona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana