Trebinje: Tehnička škola dobila vrijednu opremu za praktičnu nastavu

Srna
Trebinje: Tehnička škola dobila vrijednu opremu za praktičnu nastavu

TREBINjE - Tehnička škola u Trebinju danas je dobila opremu za izvođenje praktične nastave, u vrijednosti od 35.000 KM, donacija Fondacije “Helvetas” i trebinjske Gradska uprave koja će pomoći nastavnicima da na bolji način organizuju praktičnu nastavu, a učenicima da steknu bolje stručne kompetencije.

Direktor Tehničke škole u Trebinju Darko Rakić rekao je novinarima da je riječ o cnc mašini koja će služiti učenicima za edukaciju, ali i opremi za zavarivanje, mjerne instrumente i drugu opremu neophodnu za mašinsku i elektro-struku.

“Riječ je o opremanju radionice za praktičnu nastavu za dva zanimanja i to električar-elektroinstalater i tehničar cnc tehnologija”, rekao je Rakić.

On je dodao da je oprema mnogo nedostajala u obuci učenika, te istakao da će nakon obuke na ovoj mašini oni moći da rade na komercijalnim mašinama koje se nalaze kod privrednih subjekata.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da će u narednom periodu biti nabavljena oprema i za Centar srednjih škola, učešće grada u projektu je oko 30 odsto, a ukupna vrijednost nabavke opreme i obuke je 135.000 KM.

“Sigurno je da smo lideri u regionu kad smo odlučili da obučavamo i školujemo ono što je neophodno privrednicima. Nadamo se da će svi ovi ljudi koji budu prolazili obuke pronaći zaposlenje”, rekao je Ćurić.

Koordinator za praktičnu nastavu Tehničke škole Jelena Lero rekla je novinarima da je ova škola u saradnji sa Fondacijom “Helvetas”, Gradskom upravom Trebinje i gradskom Razvojnom agencijom radili na modernizaciji praktične nastave za zanimanja električar, elektro-instalater i tehničara cnc tehnologija.

“Cilj ovog projekta bio je da se doprinese razvoju stručnih kompetencija, znanja i vještina učenika da se poboljša zapošljivost i razvije poslovno okruženje. U oviru ovog projekta radili smo reviziju nastavnih programa za ova dva ciljana zanimanja”, rekla je Lero.

Vršilac dužnosti gradske Razvojne agencije koja je partner u ovom projektu Bojan Benderać rekao je novinarima da je ovo potvrda sjajne saradnje svih aktera učesnika u projektu, te da je Tehnička škola dobila vrijednu opremu koja će biti od pomoći učenicima da steknu znanje i vještine potrebne za zaposlenje.

Direktor Fondacije “Helvetas” Sven Dominković rekao je da se ova fondacija bavi poboljšanjem praktične nastave, a jedan dio toga je i opremanje kabineta, te da Fondacija nudi i tehničku podršku, obuku profesora i mentora i slično.

“Stotinjak djece će ovdje imati mogućnost za bolju obuku u budućnosti i cilj nam je da sva ostala djeca dobiju istu tu mogućnost. Trebinje je u Republici Srpskoj jako dobar primjer uspješne saradnje na ovom polju”, rekao je Dominković.

Učenik trećeg razreda Mašinske škole za cnc programiranje Pavle Šarenac istakao je da će nabavka cnc mašine i opreme za mjerenje, biti korisna za učenike te da će im to pomoći u efikasnijoj i lakšoj praktičnoj nastavi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana