Trebinje: Izložba fotografija povodom 120 godina željeznice

Srna
Trebinje: Izložba fotografija povodom 120 godina željeznice

TREBINjE - Izložba fotografija "120 godina željeznice u Trebinju, Boki kotorskoj i okolini" autora Josipa Vebera otvorena je večeras u trebinjskoj Galeriji Muzeja Hercegovine.

Izložba je organizovana povodom 120 godina željeznice na ovom području i ulaska prvog voza u željezničku stanicu u Trebinju.

Predstavljene su fotografije željeznica u Trebinju, Boki kotorskoj i Dubrovniku zajedno sa fotografijama okolnih krajeva kroz koje je pruga prolazila.

Autor izložbe kaže da je fotografije o željeznici u ovom krajevima počeo da skuplja još davne 1980. godine, kao 12-godišnjak.

"Napisao sam i foto-monografiju a ovih dana treba da izađe njeno treće izdanje žŽeljeznice u Boki kotorskojž u kojoj sam obradio fotografije Herceg Novog, Boke Kotorske, Trebinja, Bileće, Nikšića, Popovog polja, Čapljine, sve do Sarajeva", rekao je Veber.

On je pozvao građane da mu ustupe fotografije iz foto-albuma kako bi bile predstavljene javnosti.

"Desetak fotografija sa ove izložbe nikad i nigdje do sada nisu objavljene, niti izložene. To su fotografije ljubitelja željeznice iz Njemačke od kojih sam specijalno za ovu priliku dobio dozvolu za prezentovanje", rekao je Veber.

Nakon otvaranja izložbe prikazan je kratak dokumentarni film snimljen prije 20 godina u Zelenici povodom 100 godina željeznice u Crnoj Gori. U filmu su govorili tadašnji željeznički penzioneri i ljudi koji su bili savremenici željeznice dok je bila u funkciji.

Izložbu organizuje Muzej Hercegovine u Trebinju pod pokroviteljstvom Medija centra Železnica Srbije, a za posjetioce će biti otvorena do 24. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana