Traži se rješenje za oživljavanje rada autobuske stanice u Sokocu

Srna
Foto: srna

SOKOLAC- Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da se problem prestanka rada Autobuske stanice "Autoherc" u ovoj lokalnoj zajednici pokušava što prije riješiti u dogovoru sa vlasnikom istoimene prevozničke firme sa sjedištem u Grudama.

Građani Sokoca primili su sa ogorčenjem vijest da je Autobuska stanica "Autoherc" na Sokocu prestala sa radom 5. januara i čekaju da se nađe kupac za ovaj objekat jer su prevoznici primorani da putnike čekaju u blizini stanice. 

Bjelica je podsjetio da je prije nepunih 14 godina "Autoherc" kupio na licitaciji Autobusku stanicu na Sokocu jer je bila u stečaju i u nadležnosti Vlade Republike Srpske, te da je Podružnica "Autoherca" na Sokocu upravljala stanicom i prevozila putnike i đake, za šta je imala ugovor. 

Bjelica je naveo da je supruga bivšeg direktora sokolačke radne jedinice "Autoherca" osnovala sopstvenu firmu za prevoz "Srnaherc" i da je potom od Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske dobila saglasnost za prevoz učenika osnovne škole u Sokocu, a od Skupštine grada Istočno Sarajevo još neke linije. 

"Ovim je žAutohercž ostao bez linija što je uticalo na rad Autobske stanice u Sokocu", naveo je Bjelica u saopštenju. 

Bjelica je dodao da je obaviješten da je postignut dogovor da novoosnovani "Srnaherc" iz Sokoca kupi Autobusku stanicu u Sokocu od "Autoherca". 

"Dogovor očigledno nije postignut i ovaj spor prevoznika najviše pogađa građane Sokoca, one koji presjedaju u Sokocu, ali utiče i na ugled Sokoca", ocijeni je načelnik Bjelica. 

On je naglasio da će kao načelnik opštine, zajedno sa administracijom koju vodi, uložiti maksimalan napor da se iznađe rješenje i da Autobuska stanica nastavi sa radom, te dodao da je stupio u kontakt sa vlasnikom prevozničke firme "Autoherc". 

Prema njegovim riječima, planom je predviđeno postojanje autobuske stanice i nikakve namjere prekomponovanja ili promjene djelatnosti na ovoj lokaciji nisu moguće. 

Bjelica je apelovao na sve strane da imaju razumijevanja za interese građana Sokoca i da shvate važnost rješavanja ovog problema. 

Miro Palac, vlasnik Autobuske stanice "Autoherc" na Sokocu, hercegovački biznismen i direktor istoimene prevozničke firme sa sjedištem u Grudama, rekao je za Srnu da je ekonomsko stanje razlog zatvaranja Autobuske stanice na Sokocu. 

"Bilo je tu nekih kašnjenja u plaćanju prevoza, a pojavio se i novi prevoznik, tako da tu nemaju šta raditi dvije firme", rekao je Palac. 

On ističe da je firma na Sokocu ekonomski poslovala u minusu, da su pola godine pokušavali da poprave ekonomsko stanje, ali bezuspješno, i da je lokalnoj upravi na Sokocu, gradu Istočno Sarajevo i svim prevoznicima koji su koristili usluge ove stanice najavljeno da se prekida rad stanice početkom januara. 

Palac je potvrdio da je Autobuska stanica "Autoherca" na Sokocu na prodaju i da su u toku pregovori sa nekim firmama zainteresovanim za kupovinu. 

"Sa radnicima je postignut dogovor i do njih nije. Ljudi su prekrasni", istakao je Palac. 

Autobusku stanicu na Sokocu bila je u vlasništvu opštine Sokolac do 1. aprila 2007. godine, a potom ju je kupila prevoznička firma "Autoherc" sa sjedištem u Grudama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana