Topalović: Duhovne vođe bi morale da čuvaju mir kao vrhunsku svetinju

Srna
Topalović: Duhovne vođe bi morale da čuvaju mir kao vrhunsku svetinju

BILEĆA - Dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta "Sveti Vasilije Ostroški" iz Foče Vladislav Topalović izjavio je da bi duhovne vođe svih vjerskih zajednica u BiH morale da čuvaju mir kao vrhunsku svetinju u svojim porukama.

"Nikada mir ne smije izaći iz kulture političkog govora, ma koliko da je ta riječ obesmišljena u posljednje vrijeme jer se mnogo upotrebljavala u svakodnevnom životu, ali na neautentičan način", rekao je Topalović Srni povodom čestog pominjanja rata i oružja u javnom prostoru, među kojima je posljednja izjava poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića u kojoj prijeti oružjem.

On je pojasnio da je veoma bitno afirmisati mir u BiH na autentičan način i govoriti o njemu da bi se prevazišle traume iz ratne prošlosti na ovom području.

Govoreći o zainteresovanosti studenata za upis na Pravoslavni bogoslovski fakultet u Foči, Topalović je rekao da se godišnje upiše oko 30 studenata, što je dobro s obzirom na demografsku sliku ovih krajeva.

On je pojasnio da se u posljednje vrijeme u svim zemljama bivše Jugoslavije obrazovanje komercijalizvalo, tako da mladi žele da studiraju ono za što im se otvara perspektiva na tržištu rada i da to presudno utiče na njih šta će upisati.

"Ne samo teologija, nego i sve druge humanističke nauke su žrtva tog komercijalnog odnosa prema visokom obrazovanju, dok se ranije upisivalo ono što volite i za šta imate smisla", rekao je Topalović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana