Tokom vanredne situacije biće finansirani i dodatni troškovi liječenja djece u inostranstvu

Srna
Tokom vanredne situacije biće finansirani i dodatni troškovi liječenja djece u inostranstvu

BANjALUKA - Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu će, tokom vanredne situacije u Republici Srpskoj izazvane virusom korona, snositi ne samo troškove liječenja djece u inostranstvu, već i one koji nastanu radi prijema ili otpusta sa bolničkog liječenja, kao što su putni troškovi i smještaj.

Ovom odlukom direktora Fonda solidarnosti, precizirano je da će Fond finansirati putne troškove djeteta i roditelja koji se nalazi u pratnji radi odlaska na liječenje ili povratka u mjesto gdje porodica živi u Republici Srpskoj, saopšteno je iz Fonda.

Saglasnost, kako se navodi u saopštenju, na prijedlog odluke je dao Upravni odbor Fonda solidarnosti, a odluka će stupiti na snagu nakon objave u Službenom glasniku Republike Srpske.

- Ovom odlukom je omogućeno da Fond solidarnosti finansira troškove smještaja u inostranstvu za dijete i roditelja koji se nalazi u pratnji, u slučaju da se porodica ne može vratiti u Republiku Srpsku zbog ograničenja prelaska granica u vrijeme trajanja vanredne situacije - navedeno je u saopštenju.

U saopštenju je navedeno da će Fond, osim toga, finansirati i troškove nabavke potrebnih medicinskih sredstava ili lijekova, prema preporuci zdravstvene ustanove u inostranstvu, s ciljem obezbjeđenja daljeg liječenja djeteta u kućnim uslovima.

Iz Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu napominju da se ova odluka odnosi na ona liječenja koja su već odobrena, kao i na liječenja koja su započeta u nekoj od bolnica u inostranstvu.

Usvajanjem ove odluke, koju je, kako je istaknuto u saopštenju, podržalo i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Fond solidarnosti nastoji izaći u susret porodicama koje se nalaze sa bolesnim djetetom u inostranstvu.

- Na ovaj način im je moguće obezbijediti dodatnu finansijsku podršku za vrijeme trajanja vanredne situacije, a sve radi zaštite zdravlja djece i sprečavanja širenja virusa korona - naglašavaju iz Fonda.

Iz ovog fonda naglašavaju da će finansiranje pomenutih troškova vršiti na osnovu zahtjeva roditelja i priložene odgovarajuće medicinske, finansijske i druge dokumentacije.

Zahtjev i potrebna dokumentacija se Fondu solidarnosti mogu dostaviti i elektronskim putem.

- Ukoliko bude potrebno da se troškovi, na primjer, smještaja, plate stanodavcu u inostranstvu, predviđena je mogućnost da se navedeni troškovi refundiraju roditeljima koji te troškove plate, a za to naknadno po povratku u Republiku Srpsku podnesu zahtjev Fondu solidarnosti - navedeno je u saopštenju.

U saopštenju je naglašeno da je predviđeno da ove zahtjeve razmatra komisija Fonda solidarnosti, koja i inače daje prijedlog za dodjelu sredstava, a u daljoj proceduri direktor Fonda solidarnosti donosi rješenje, uz saglasnost Upravnog odbora.

Iz Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu ističu da će i dalje pratiti epidemiološke smjernice nadležnih i da će na osnovu toga donositi adekvatne mjere koje imaju za cilj da roditeljima i djeci čije se liječenje finansira od strane Fonda solidarnosti olakša boravak u inostranstvu, posebno u pogledu finansijskih troškova.

U saopštenju je navedeno da, Fond solidarnosti je u kontaktu sa svim roditeljima djece koja se trenutno nalaze na liječenju u inostranstvu.

- Fond solidarnosti u kontaktu sa zdravstvenim ustanovama u inostranstvu u kojima treba da se liječe djeca iz Republike Srpske, a u cilju adekvatne provjere rada zdravstvene ustanove dok traje pandemija virusa korona - naglašeno je u saopštenju.

U slučaju neophodnosti upućivanja u inostrani zdravstveni centar, kao i saglasnosti za prijem djeteta na liječenje, biće traženo i mišljenje Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske o epidemiološkoj situaciji, kako bi djeci koja moraju da idu na liječenje u inostranstvo bilo obezbijeđeno da bezbjedno stignu na odredište.

Iz Fonda solidarnosti navode da u skladu sa preporukama Vlade Republike Srpske, s ciljem sprečavanja širenja virusa korona, rade ograničenim kapacitetom, ali bez zastoja, jer se sve sjednice Komisije i Upravnog odbora održavaju elektronski.

Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja,stanja i povreda djece u inostranstvu je, kako podsjećaju, od početka rada pa do danas odobrio 235 zahtjeva za 180 djece (neka liječenja su produžena više puta), za šta je izdvojeno više od četiri miliona KM.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana