Teslić: Premjerene oko dvije trećine od ukupno 860 izbjegličkih placeva

Srna
Teslić: Premjerene oko dvije trećine od ukupno 860 izbjegličkih placeva

TESLIĆ - U Tesliću je završen premjer oko dvije trećine od ukupno 860 placeva u postupku konačnog rješavanja imovinskopravnih odnosa u devet izbjegličkih naselja na području ove opštine, rečeno je Srni iz Opštinske uprave.

Iz opštine navode da su u decembru 2012. godine kod Savjeta ministara pokrenuli postupak izuzeća od propisa koje je donio visoki predstavnik u BiH, a s ciljem da se riješi pitanje uknjižbe u javne evidencije zemljišta koje je dodijeljeno izbjeglim i raseljenim licima.

“Taj postupak je pozitivno okončan početkom 2016. godine, a nakon toga obaveza Vlade Republike Srpske je bila da donese odluku o ustupanju predmetnog zemljišta opštini kako bi se mogla ispoštovati odluka lokalnog parlamenta, odnosno pravo vlasništva prenijeti na krajnje korisnike”, rečeno je iz teslićke Opštinske uprave.

U saopštenju dostavljenom Srni navedeno je da je Vlada Srpske svoj dio obaveze ispunila u junu 2018. godine, kada su formalno i stvorene pretpostavke za dalju realizaciju ovog pravnog posla.

Iz Opštinske uprave ističu da su definisali način kako da korisnici placeva pokrenu postupak konačnog rješavanja imovinskopravnih odnosa i da će krajnji ishod biti ugovori koje će potpisati nosioci domaćinstva, a u ime opštine načelnik opštine, na osnovu kojih će biti izvršena uknjižba u javnim evidencijama.

“S obzirom na to da gradnja objekata na placevima u određenom broju slučajeva nije bila u skladu sa važećim regulacionim planovima, proces legalizacije ovih placeva podrazumjeva izradu nove prostorno-planske dokumentacije, koja bi uzela u obzir faktičko stanje na terenu, novi premjer placeva, koji je u fazi da je premjereno nešto manje od dvije trećine placeva”, naveli su iz teslićke uprave.

Na području opštine Teslić 2000. godine formirano je devet takozvanih izbjegličkih naselja, na kojima je dodijeljeno 860 placeva



 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana